Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.01.2020 09:15

Poslanci schválili 100-tis. eur na zriadenie mestskej polície


Ilustračná snímka, zdroj: novinyknm.sk


Zlepšenie poriadku a bezpečnostnej situácie v meste, ale i kontrola parkovania je hlavným cieľom vzniku mestskej polície v Ilave. Tamojšie mestské zastupiteľstvo na decembrovom zasadnutí schválilo sumu 100-tis. eur na jej zriadenie.


Podľa ilavského primátora Viktora Wiedermanna je Ilava jediným slovenským mestom, ktoré nemá mestskú políciu. „Mestská polícia bude sídliť v budove vedľa základnej umeleckej školy (ZUŠ), v ktorej mala v minulosti pôsobisko štátna polícia. Ide o nehnuteľnosť vo vlastníctve mesta a časť priestorov využíva aj ZUŠ Ilava ako tanečnú sálu. Zvyšná časť bude počas prvých mesiacov nového roka zrekonštruovaná,“ objasnil primátor s tým, že najskôr urobia verejné obstarávanie na realizátora rekonštrukčných prác, na ktoré je v rozpočte vyčlenených 30-tis. eur.       

Ako dodal, súbežne s rekonštrukciou budúceho sídla mestskej polície bude prebiehať aj výberové konanie na obsadenie dvoch pracovných pozícií do funkcií mestských policajtov. V prvej fáze radnica počíta s dvoma príslušníkmi a neskôr v priebehu roka možno pribudne ďalší.       

„Hneď začiatkom roka spustíme verejné obstarávanie na realizátora rekonštrukcie budovy, predpokladaná doba realizácie je mesiac až dva. Za tento čas by sa zrekonštruovali priestory, ďalej bude potrebné zabezpečiť auto, ošatenie, zrealizovať školenia nových pracovníkov, nastaviť novú organizačnú štruktúru úradu. To všetko sú veci, ktoré by som rád riešil od marca tak, aby v prvom polroku 2020 už začala mestská polícia naplno fungovať,“ doplnil Wiedermann.       

Zavedenie mestskej polície v Ilave nevyhnutnosťou najmä z hľadiska bezpečnosti a poriadku v meste. „Začiatkom roka budeme pripravovať projekt parkovania v centrálnej mestskej zóne, takže gro činnosti mestskej polície bude spočívať aj v regulácii nového parkovacieho systému. Máme tu problémy s odchytom psov, s dodržiavaním otváracích hodín, s poriadkom v meste, čistotou či vandalizmom. Je to balík problémov, ktorý je pomerne veľký. My očakávame, že po zavedení mestskej polície bude mesto bezpečnejšie a čistejšie,“ dodal.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2017
V Sobranciach zriadili mestskú políciu
Novozriadená Mestská polícia (MsP) v Sobranciach už vykonáva svoju činnosť. Dočasne sídli v priestoroch Materskej školy na Gagarinovej ulici.
viac
27.11.2017
V Piešťanoch ukončili poslednú etapu rozširovania mestského kamerového systému
Mesto Piešťany postupne od roku 2002 rozširovalo kamerový systém a dňa 24. 11. 2017 sa ukončila zatiaľ posledná etapa rozširovania mestského kamerového systému, ktorý napomôže k zlepšeniu bezpečnostnej situácie v meste pre občanov a návštevníkov.
viac
12.01.2019
Mestskí policajti jazdia na elektromobile, mesto naň získalo dotáciu
Mestská polícia v Trebišove bude pre svoje potreby využívať nový elektromobil. Mesto ho zakúpilo s podporou dotácie 30.000 eur z Environmentálneho fondu, z vlastných zdrojov na to vyčlenilo 9800 eur. Elektromobil v piatok slávnostne odovzdal vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši.
viac
21.02.2020
Blíži sa najväčšie medzinárodné stretnutie obecných a mestských polícií
Blíži sa najväčšie medzinárodné stretnutie obecných a mestských polícií v strednej Európe. Viac ako dve desiatky odborných prednášok v štyroch tematických paneloch, dvesto účastníkov z troch štátov - to sú hlavné parametre Medzinárodnej konferencie obecných polícií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %