Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.05.2022 09:30

Poslanci schválili 300 000 eur na lanovú dráhu a ekokemp v žiarskom regióne


Ilustračná snímka.


Po 150 000 eur prispeje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na dva projekty - vybudovanie zip-line na Skalke v Kremnici a výstavbu vodáckeho ekokempu v Šášovskom Podhradí v okrese Žiar nad Hronom.


Rozhodli o tom vo štvrtok krajskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Projekty majú prispieť k rozvoju cestovného ruchu v regióne.

„Sú to vynikajúce správy pre cestovný ruch, a tým aj pre miestnych podnikateľov, vytváranie nových pracovných miest, pre lokálnu ekonomiku a obyvateľov. Podpora cestovného ruchu v našom kraji je systémová a po dvoch rokoch opatrení, ktoré boli pre podnikateľov v tomto segmente nesmierne ťažké, prichádzame s ďalším rozvojovým impulzom,“ konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Lanová dráha (zip-line) by mala byť dlhá viac ako kilometer a viesť z Kremnickej skaly cez údolie až po ferratu na Skalke. Počas vlaňajšej zimnej sezóny ju navštívilo viac ako 150 000 návštevníkov, počas letnej návštevnosť prekročila 50 000 ľudí.

„Projekt zip-line je finančne, administratívne, technicky i realizačne náročný. Verím, že vďaka poskytnutej finančnej podpore sa nám podarí k realizácii pristúpiť čo najskôr,“ konštatoval na brífingu primátor Kremnice Alexander Ferenčík.

"Adrenalínová atrakcia má potenciál počet návštevníkov v letnej sezóne ešte zvýšiť, navyše, zapadne do konceptu projektov, ktoré už župa na Skalke podporila. V roku 2019 sme prispeli sumou 10 000 eur na vybudovanie najdlhšieho visutého mosta v strednej Európe, ktorý je súčasťou ferratového areálu. Počet návštevníkov sa po tejto investícii zdvojnásobil. Rovnakou sumou sme v roku 2020 podporili vybudovanie climbing park areálu s obtiažnosťou a atrakciami vhodnými pre všetky vekové kategórie,“ pripomenul Lunter.

Vodácky ekokemp v Šášovskom Podhradí s kotviskom na brehu Hrona otvorí hrady Pohronskej hradnej cesty ďalším návštevníkom. Ambíciou mesta Žiar nad Hronom je s podporou kraja vybudovanie ekologicky zameraného kempingu s lodenicou, miestom pre stany a karavany či hygienickou infraštruktúrou pod zrúcaninou hradu Šášov.

V súčasnosti pokračujú prípravné práce na realizáciu zámerov, želaním je, aby si ju návštevníci užili v budúcoročnej turistickej sezóne. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2019
Dotačná schéma na podporu občianskych projektov otvorená. Prihláste sa
Takmer 1,2 miliónov eur poputuje na podporu projektov z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS), ktorú má pod palcom bratislavská župa. Hlásiť sa môžu občianske združenia a zväzy. Financie sú určené na podporu projektov z oblasti kultúry, životného prostredia, mládeže, športu či turizmu.
viac
01.04.2021
Župa podporí projekty zamerané na vzdelávanie detí z chudobných rodín
Banskobystrický samosprávny kraj sa rozhodol podporiť projekty, ktoré budú zamerané na rozvoj vedomostí, sociálnych a komunikačných zručností detí z chudobných rodín.
viac
07.05.2022
Kraj podporí zip-line aj vodácky kemp v okrese Žiar nad Hronom
Poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja odsúhlasili aj podporu pre dva projekty, ktoré prispejú k rozvoju cestovného ruchu v okrese Žiar nad Hronom. Po 150-tisíc eur prispeje župa na vybudovanie zip-line na Skalke v Kremnici a výstavbu ekokempu v Šášovskom Podhradí.
viac
25.11.2023
BBSK: Krajskí poslanci vyjadrili podporu zachovať žiarsku pôrodnicu
Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja vyjadrilo podporu zachovať žiarsku pôrodnicu, ktorá má pre nedostatok personálu pozastaviť svoju prevádzku na tri mesiace. Na rokovaní zastupiteľstva vo štvrtok schválili krajskí poslanci podporné uznesenie, v ktorom nesúhlasia s takýmto krokom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %