Nedeľa 16.06.2024
Dnes má meniny 
Blanka, Bianka
°C
22.05.2024 02:05

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť


Ilustračná snímka Teraz.sk


Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. O návrhu parlament rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.


Po novom by sa nemal súhlas na výrub vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 100 metrov štvorcových. Súhlas má byť podľa návrhu potrebný v prípade, ak takáto drevina rastie na cintorínoch, v zastavanom území obce, voľne prístupných miestach pre verejnosť alebo ako solitér, stromoradie, súčasť aleje či remízy.         

Súhlas by nemal byť treba ani na výrub krovitých porastov, ak rastú vo viniciach, a to za účelom výsadby nového viniča. Taktiež aj na krovité porasty, ak rastú na svahom tvorenom medziradí ovocných sadov a viníc.         

Envirorezort zmeny považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom či škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch. Úpravou chce odstrániť zbytočné byrokratické zaťaženie aj nedostatky vyplývajúce z aplikačnej praxe.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2018
Na Národnom cintoríne v Martine sa začne výrub rizikových drevín
Na Národnom cintoríne v Martine sa od 13. do 28. marca uskutoční výrub rizikových drevín. Pre výrubové práce čiastočne obmedzia dopravu na ulici Sklabinská. V pondelok o tom informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.
viac
16.03.2020
Rekonštrukcia teplovodu si vyžiada výrub troch desiatok stromov
Rekonštrukcia teplovodu na nitrianskom sídlisku Klokočina si vyžiada výrub viacerých stromov. Celkovo bude musieť mesto odstrániť pred začatím prác približne tri desiatky drevín.
viac
30.06.2021
Bratislava odstráni vyše 300 inváznych drevín, v týchto dňoch prebieha injektáž
Mesto Bratislava tento rok odstráni 116 dospelých a 210 mladých inváznych drevín. V týchto dňoch prebieha injektáž stromov, ktorá má zabezpečiť, že invázna drevina odumrie a na jej mieste nevyrastie nová.
viac
16.02.2024
Mesto Nitra začalo s výrubom inváznych drevín
Mesto Nitra v týchto dňoch začalo s výrubom inváznych drevín na sídlisku Chrenová. Ako informovala radnica, z verejných priestranstiev je odstraňovaný predovšetkým javorovec jaseňolistý a pajaseň žliazkatý.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %