Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.01.2021 11:35

Používanie dvojjazyčného názvu obce podľa zákona uvádza 569 samospráv


Ilustračná snímka.


Zo 638 obcí so zastúpením národnostných menšín, ktorých sa týka povinnosť dvojjazyčného označovania názvu, má takéto označenie na dopravnej značke 569, teda 89 percent všetkých obcí.


Vyplýva to z piatej Správy o používaní jazykov národnostných menšín v SR. Dokument hodnotiaci stav aplikácie zákona a jakových práv národnostných menšín za obdobie 2019 - 2020 schválila minulý týždeň vláda.

Najväčšiu časť zvyšného podielu (osem percent) zaberajú obce, ktorých sa povinné ustanovenie zákona o dvojjazyčnom názve nepoužíva, keďže názov v štátnom i menšinovom jazyku je zhodný. V ďalších jednopercentných prípadoch sa v prieskume, ktorý robil Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, objavili obce, ktoré majú splnenú zákonnú povinnosť iba čiastočne alebo ju nemajú splnenú, prípadne neodpovedali v dotazníku.

K správnemu deliktu nezabezpečením označenia obce na dopravnej značke na začiatku a na konci obce v jazyku menšiny mohlo prísť podľa uvedených odpovedí v dotazníkovom prieskume v 11 prípadoch. „Ide o tri obce s maďarskou a jednu obec s ukrajinskou národnostnou menšinou, ktoré si nesplnili povinnosť, a o päť obcí s maďarskou a dve obce s rusínskou národnostnou menšinou, ktoré si ju splnili iba čiastočne,” spresnil úrad. „Z uvedeného vyplýva, že v tejto oblasti došlo k miernemu zlepšeniu,” dodal.

Materiál mapujúci aktuálny vývoj v oblasti inštitucionálneho zabezpečenia používania jazykov národnostných menšín, vnútroštátny legislatívny rámec i implementáciu medzinárodnoprávnych predpisov vychádza od roku 2012 v dvojročnom intervale. Aktuálna správa hodnotiaca obdobie rokov 2019 a 2020 konštatuje zlepšenie v oblasti aplikácie jazykových práv národnostných práv v úradom styku. V porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami klesá počet správnych deliktov, naopak, stúpa počet prípadov, v ktorom sú využité nepovinné možnosti dané zákonom. Správa na druhej strane upozorňuje aj na pretrvávajúce rezervy v oblasti dostupnosti dvojjazyčných úradných formulárov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2020
Interaktívny analytický nástroj na kontrolu samosprávy
Najvyšší kontrolný úrad SR sprístupnil na svojej web stránke interaktívny analytický nástroj na kontrolu miestnej samosprávy.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
27.11.2020
Žilina začne triediť kuchynský odpad
Mesto Žilina bude od 1. januára 2021 triediť biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík pripomenul, že povinnosť zabezpečiť triedenie majú všetky mestá a obce na Slovensku.
viac
23.08.2021
Havarijný stav mostov bude čoraz viac zaťažovať verejné, ale aj rodinné rozpočty
Súčasný systém komplexnej opravy mostov je nastavený neúčinne. Nedostatočné financovanie modernizácie mostných objektov vedie k ďalšiemu zhoršovaniu ich stavu a dlhodobým uzávierkam ciest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %