Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.07.2021 12:40

Pôvodnú lávku cez Teplicu nahradí širšie moderné premostenie


Vizualizácia zdroj: (MsÚ).


Výstavba cyklodopravných trás v meste Senica je aj počas leta v plnom prúde. Súčasťou tohto projektu je i výmena jednej existujúcej a vybudovanie ďalšej, celkom novej lávky cez rieku Teplica.


Frekventovaná lávka cez Teplicu v parku bude v najbližších dňoch demontovaná a na jej mieste vyrastie nové dizajnové premostenie. 

Kým budovanie novej lávky na Sotinskej ulici nebude pre Seničanov znamenať  žiadne obmedzenia, pri výmene lávky v parku (pri Zariadení sociálnych služieb Senica) treba rátať s obchádzkou cez dva najbližšie mostíky. Dokiaľ bude vybudovaná nová širšia lávka, ktorá nahradí dosluhujúcu lávku v už takmer nevyhovujúcom stave, budú môcť Seničania využívať na prechod cez riečku Teplicu most pri hlavnej ceste (pri LIDLi) alebo ďalšiu lávku v parku (pri DAVe). S týmto obmedzením treba počítať počas minimálne dvoch mesiacov. „Najskôr sa bude odstraňovať pôvodná lávka, budú sa robiť prípravné práce a začiatkom augusta by sa mali vŕtať diery na pilóty. Vrchná stavba lávky bude zhotovená z betónovej konštrukcie, na ktorú pôjde asfaltový povrch a bočné steny budú z dreva, čo dizajnovo zapadne do prostredia senického parku. Nová lávka bude širšia, krajšia a lepšia,“ vysvetľuje postup prác projektový manažér výstavby cyklodopravných trás v Senici Ľuboš Hazucha z Mestského úradu Senica. 

Súbežne s výmenou lávky v parku bude pobočka mostárov firmy Swietelsky-Slovakia spol. s r. o., ktorá realizuje výstavbu cyklodopravných trás v Senici, stavať aj lávku na Sotinskej ulici. „Tu nebudú chodci nijako obmedzení, keďže výstavba novej lávky sa bude realizovať vedľa existujúceho mosta,“ konkretizuje Ľuboš Hazucha. 

Práce na projekte Cyklodopravné trasy Senica – I. etapa začali na ulici pri priemyselnom parku pri spoločnosti Arcelor, na Kasárenskej ulici a postupne prešli na Dlhú ulicu pri gymnáziu. V týchto úsekoch bol odstránený pôvodný povrch komunikácií, osádzajú sa nové obrubníky a pripravuje sa podložie na realizáciu finálnej vrstvy. Pôvodný povrch  je odstránený už aj v úseku centra mesta na Námestí oslobodenia pri základnej umeleckej škole a okresnom súde. Firma posilnila svoje tímy, ktoré pracujú na viacerých úsekoch naraz a práce boli začaté aj na Sotinskej ulici pri cyklotrase. Postupne bude realizácia pokračovať v centrálnom mestskom parku na Sadovej ulici.

„Uvedomujeme si, že mesto Senica je v tomto období zaťažené viacerými stavebnými prácami a ľudia musia strpieť mnohé obmedzenia, prosíme však občanov o zhovievavosť a trpezlivosť. Výsledok tejto investície bude stáť za to a po jeho realizácii sa pohyb cyklistov po meste stane bezpečnejším a jednoduchším,“ dodal projektový manažér. 

V rámci projektu Cyklodopravné trasy Senica - I. etapa sa v meste postupne vybuduje celkom 5,6 kilometra cyklotrás a dve lávky. Projekt počíta aj s inštaláciou dvadsiatich kusov doplnkovej cyklistickej infraštruktúry, ako sú stojany na bicykle, prístrešky, servisné stojany a pri vjazde na súčasnú cyklotrasu pri kúpalisku budú vybudované odpočívadlá. Na autobusovej stanici v Senici pribudnú dve uzamykateľné stanice Bike&ride. Zrealizovaných bude aj šesť prvkov na tzv. upokojenie dopravy ako pešia zóna, spomaľovacie vankúše, zdvihnuté plochy priechodov, či zdvihnutá plocha križovatky, čím sa má zabezpečiť zvýšenie bezpečnosti zraniteľných účastníkov cestnej premávky.

Projekt Cyklodopravné trasy Senica – I. etapa mesto Senica financuje najmä prostredníctvom nenávratných finančných prostriedkov z výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktoré boli schválené vo výške 1 406 571,11 eura. Výška spolufinancovania z vlastných zdrojov senickej samosprávy je 78 8226,46 eura.

Autor: (Tatiana MORAVCOVÁ, hovorkyňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2021
Na Kunovskej priehrade pribudne nová športovo-zábavná atrakcia
V rekreačnej oblasti mesta Senica na Kunovskej priehrade čoskoro pribudne nová športovo-zábavná atrakcia - nízke lanové centrum s obrovským mraveniskom.
viac
07.06.2021
Mesto Vráble začalo s výstavbou cyklolávky ponad rieku Žitava
Vrábeľská radnica začala minulý týždeň s budovaním novej cyklolávky. Tá bude súčasťou cyklistickej cesty, ktorá prepojí viaceré mestské časti.
viac
21.06.2021
Lávky cez rieku Poprad sa budú meniť za nové
Správa mestských komunikácií (SMK) v Poprade každoročne monitoruje stav mostov, lávok pre peších a vykonáva ich údržbu. Pri obhliadkach sa im nepozdával stav šiestich lávok cez rieku Poprad od Alžbetinej ulice po Športovú ulicu pri AquaCity.
viac
22.11.2021
Bratislava zmodernizuje takmer všetkých 50 000 svietidiel
Mesto Bratislava zmodernizuje takmer všetkých 50.000 svietidiel vo svojej správe. Tento rok už vymenilo 1600 svietidiel za menej poruchové a energeticky efektívne LED svietidlá, ktoré účinne osvetľujú chodníky bez zbytočného svetelného smogu do okolia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %