Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.06.2018 10:43

Pozičný dokument ÚMS Silné mestá, silný štát ponúka priestor na diskusiu


Pohľad do rokovacej sály


V kongresovej sále Ambassador v Hoteli Devín v Bratislave sa 8. júna za prítomnosti takmer 100 účastníkov uskutočnil XXIX. snem Únie miest Slovenska.


Pozvanie na snem prijali vysokí ústavní činitelia, predstavitelia a zástupcovia ústredných orgánov, územnej samosprávy, domácich a zahraničných nadácií, partnerských združení i diplomatického zboru. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí Ľubomír Lörincz.

Snem zhodnotil činnosť ÚMS od predchádzajúceho snemu (správu o činnosti predniesla podpredsedníčka ÚMS a primátorka Prešova Andrea Turčanová). Ďalšími bodmi bola bilancia činnosti ÚMS za uplynulé volebné obdobie, zhodnotenie plnenia priorít ÚMS, a najmä oboznámenie sa s Pozičným dokumentom ÚMS, ktorý s názvom Silné mestá, silný štát pripravil expert ÚMS Viktor Nižňanský ako úvodný podklad na širokú diskusiu všetkých kompetentných inštitúcií.

„Fungujúcu územnú samosprávu tu máme 28 rokov a to je čas na analytické zhodnotenie uplynulého obdobia a prijatie nových efektívnejších zmien,“ povedal na margo tohto dokumentu generálny sekretár ÚMS Milan Galanda. „Doba pokročila a únia chce urobiť ďalší krok, podobne ako v roku 1996, keď prezentovala víziu župného modelu. Téme decentralizácie sa vláda ani parlament veľmi nevenujú, preto sme pripravili tento dokument ako základ pokračovania reformy.“ Podľa neho sa ukázalo, že prerozdelenie kompetencií medzi obce, mestá, vyššie územné celky a štát je nekonečný príbeh. Preto je potrebné ekonomicky aj celkovo tento stav analyzovať, vyhodnotiť a nanovo rozdeliť kompetencie aj s potrebnými financiami.

„O tomto dokumente budeme diskutovať aj v našich radoch. Chceme spolupracovať so Združením miest a obcí Slovenska, VÚC aj štátnymi inštitúciami. Jeho konečnú podobu budeme prezentovať o rok,“ dodal M. Galanda.

Aj podľa prvej viceprezidentky ÚMS a primátorky Prešova Andrey Turčanovej je potrebné apelovať na vládu SR, aby pokračovala v intenzívnom dialógu na dobudovaní verejnej správy, ako aj pri príprave komunálnej reformy.

Vyhlásili súťaž ZlatyErb.sk2018

V závere snemu vyhlásili ďalší ročník súťaže ZlatyErb.sk, na ktorého organizovaní ÚMS participuje s eSlovensko, o. z., a Združením informatikov samospráv Slovenska.

Hlavným cieľom súťaže je podporiť informatizáciu slovenských samospráv, oceniť výnimočné projekty, podporiť výmenu skúseností a ohodnotiť snahu zástupcov samospráv účinne využívať informačno-komunikačné technológie k zvyšovaniu kvality a prístupnosti služieb samosprávnych krajov, miest, mestských častí a obcí. Slávnostné vyhlásenie víťazov 15. ročníka súťaže sa uskutoční v novembri 2018. Uzávierka prihlášok je 15. septembra 2018.

Na záver schválili účastníci rokovania uznesenie XXIX. Snemu ÚMS.

 

Autor: (Zdroj: tasr, úms)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2016
Hlavnou prioritou ÚMS je posilňovanie pozície miest ako centier regiónov
V piatok, 3. júna 2016, sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave konal XXVII. snem Únie miest Slovenska. Zúčastnilo sa ho 22 primátorov z členských miest.
viac
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
09.02.2021
ÚMS žiada ministra školstva o jednotný termín jarných prázdnin
Členské mestá Únie miest Slovenska (ÚMS) žiadajú ministra školstva SR, aby sa, vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu, pokúsil zjednotiť termín konania jarných prázdnin pre deti, a to pre všetky kraje, na spoločný termín od budúceho pondelka 15. 2. 2021.
viac
14.07.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k aktuálnej očkovacej stratégii
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozšírenie dostupnosti očkovania otvorením možnosti očkovania aj nezaregistrovaným občanom a aj zvýšením počtu mobilných očkovacích tímov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %