Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.05.2018 11:55

Poznáme víťazov prestížnych súťaží


Soška Oskara bez bariér


Súčasťou prvého dňa snemu Združenia miest a obcí Slovenska je galavečer so sprievodným programom. Tradične je venovaný oceňovaniu v rámci súťaže Oskar bez bariér a tiež Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.


Oskar bez bariér je ocenenie tých miest a obcí, ktoré odstraňujú bariéry nielen architektonické, ale aj medziľudské. Ide o ocenenie samospráv, ktoré rôznymi aktivitami, krátkodobými aj dlhodobými projektami uľahčujú život všetkým svojim najmä hendikepovaným občanom. Samotná súťaž a rovnako poznanie príkladov dobrej praxe v oblasti sociálnych vecí prispieva už dlhé roky k zvyšovaniu kvality miestneho a komunitného života.

Finalistami roku 2018 v kategórii mestá boli Bratislava-Staré Mesto, Krompachy, Handlová a Banská Bystrica. Medzi obcami sa o titul uchádzali obce Lehota pod Vtáčnikom a Lenka. Ocenenie Oskar bez bariér za rok 2017 patrí MČ Bratislave-Staré Mesto a obci Lenka. Ocenenie odovzdal predseda ZMOS Michal Sýkora a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, ktorého rezort toto podujatie podporil.

Ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom za rok 2017 bolo udelené obci Heľpa, ktorá dokázala spojiť rozličných aktérov v komunite a nájsť efektívne riešenia, ako reagovať na potreby detí a mladých ľudí vo svojom každodennom fungovaní aj v obmedzených podmienkach menšej samosprávy a mestu Spišská Belá, ktoré reálne zapája deti a mladých ľudí do komunitných aktivít, vytvorilo pozíciu pracovníka s deťmi a mládežou ako dôležitý prvok pre systematickú prácu v tejto oblasti a zriadilo moderný mládežnícky klub Face. Ocenení okrem titulu Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom za rok 2017 získali aj finančnú odmenu v hodnote 3000 eur na ďalší rozvoj. Cenu pri tomto oceňovaní odovzdal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti KOMUNÁLNA poisťovňa, a. s., Vienna Insurance Hermann Fried a správca Nadácie pre deti Slovenska Ondrej Gallo.

V rámci večerného galaprogramu účinkovali Horehronskí chlopi, Ján Ambróz, Diabolské husle a Ondrej Kandráč, ĽH Maroša Mikuša a FS Ekonóm, Martin Repáň a Rozkazovači z Očovej. Moderátorkou podujatia bola Janette Štefánková.

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
Prípravy na 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska vrcholia
Združenie miest a obcí Slovenska sa pripravuje na svoj 27. snem. Štatutárni predstavitelia miest a obcí sa zídu 18. a 19. mája 2016 v bratislavskej Inchebe.
viac
20.05.2016
Soška Oskara bez bariér zdobí mesto Liptovský Mikuláš a obec Rohožník
Vyvrcholením prvého dňa 27. snemu Združenia miest a obcí Slovenska bol galaprogram, počas ktorého sa predstavili finalisti celoročnej súťaže Oskar bez bariér za rok 2015.
viac
30.05.2018
Nadácia TA3: Peter Káčer má Oscara!
Zlatá soška Oscara má svojho majiteľa – zo slávnostného galavečera si ju odniesol správca Nadácie TA3 Peter Káčer. Tak, ako je Peter výnimočný športovec, tak aj ocenenie, ktoré dostal, nie je obyčajným Oscarom.
viac
30.05.2019
Súčasťou snemu ZMOS bolo udeľovanie prestížnych ocenení
Už tradične je súčasťou snemu Združenia miest a obcí Slovenska oceňovanie v rámci dvoch aktivít. Ide o Oskara bez bariér a Komunity priateľské deťom a mladým ľuďom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %