Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
03.07.2017 12:40

Poznáte všetky možnosti internetového pripojenia vo vašej obci?


Mobilná aplikácia.


Pravdepodobne aj vám sa už stalo, keď volal obyvateľ vašej obce a chcel vedieť, aké sú v obci možnosti pevného pripojenia k internetu okrem toho operátora, ktorého služby aktuálne používa a nie je s nimi spokojný. Čo s tým?


V inom prípade sa vám mohlo stať, keď volajúci tvrdil, že na jeho adrese nie je možnosť pripojenia k internetu. Vtedy by pomohol nejaký jednoduchý nástroj, ktorý by vám ukázal všetky možnosti pevného pripojenia k internetu na konkrétnej adrese.

Takýto nástroj našťastie existuje. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) pripravil v spolupráci s telekomunikačnými operátormi a neziskovou organizáciou nezávislú a nekomerčnú službu pre širokú verejnosť, prostredníctvom ktorej si záujemcovia môžu porovnať všetky ponuky poskytovateľov pevného širokopásmového prístupu k internetu vrátane doplnkových služieb, ktoré sú dostupné na nimi zadanej adrese. Aplikácia má ľahko zapamätateľnú adresu http://porovnavacinternetu.sk . Vďaka responzívnej grafike sa aplikácia dá lepšie zobraziť aj v tabletoch a mobiloch.

 Ako sa aplikácia používa?

Používanie aplikácie je bezplatné a zároveň veľmi jednoduché. Stačí zadať adresu, na ktorej chcete poznať možnosti pevného pripojenia k internetu. Aplikácia vyhľadá ponuku v priebehu krátkej chvíle. Ponuky sú zoradené vzostupne - od najnižšej priemernej mesačnej platby, ale môžete si zvoliť aj ďalšie možnosti filtrovania zobrazovaných údajov. Aplikácia obsahuje informácie o poplatkoch, ktoré si účtujú operátori a tieto sú pri každej ponuke započítané do tzv. „priemernej mesačnej platby počas doby 24 mesiacov“, na základe ktorej možno jednoduchým spôsobom porovnať ponuky s rôznou dobou viazanosti. Ak vás zaujme hneď niekoľko ponúk, označíte ich myšou v políčku porovnať a označené ponuky sa vám zoradia vedľa seba. Takto ich ľahšie vyhodnotíte. Porovnať môžete samostatné služby pripojenia k internetu alebo v balíčku s inými službami pre domácnosti, ako sú rozhlas a televízia. Nie je nič neobvyklé, že sa na Slovensku dlhodobo zdržiavajú študenti alebo manažéri z iných krajín. Pre prípad, že vo vašej obci bývajú študenti alebo zamestnanci zo zahraničia, ktorí neovládajú dobre slovenský jazyk, je pre nich k dispozícii anglická verzia aplikácie. Za správnosť a aktuálnosť údajov v ponukách zodpovedajú telekomunikační operátori. V prípade, že máte otázku, alebo chcete nahlásiť nepresnosť v ponuke niektorého z operátorov, môžete poslať správu správcovi aplikácie prostredníctvom „Upozornite na chybu“.

 Zmerajte si kvalitu internetového pripojenia

 Zrejme ste sa už stretli s tým, že obyvatelia vašej obce alebo mesta prejavili nespokojnosť s kvalitou internetového pripojenia. Na internete sú dostupné rôzne jednoduché merače rýchlosti. Odhliadnuc od faktu, že namerané hodnoty nie je možné použiť na uplatnenie si reklamácie u operátora, chýba informácia ako fungujú, resp. voči čomu merajú.

Na Slovensku donedávna chýbal merací nástroj vydaný nezávislou autoritou, ktorý by používateľovi umožnil komplexné testovanie kvality pevného a mobilného internetového pripojenia a prostredníctvom mapy následné porovnanie nameraných výsledkov s predchádzajúcimi meraniami a výsledkami iných používateľov. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) v spolupráci s rakúskou spoločnosťou nedávno spustil do pilotnej prevádzky merací systém MobilTest. Merací systém pozostáva z mobilnej aplikácie na testovanie aktuálnej kvality internetového pripojenia a ľahko zapamätateľného webového rozhrania www.meracinternetu.sk, ktoré uľahčuje vyhodnocovanie a porovnávanie výsledkov meraní zobrazením v PC používateľa.

Kde si môžem aplikáciu stiahnuť?

Ako to funguje?

Čo systém meria?

Merací systém MobilTest umožňuje testovať: rýchlosť sťahovania dát (od servera merania k užívateľovi), rýchlosť odosielania dát (od užívateľa k serveru merania), ping (odozvu, ktorá je zaujímavá napr. pre hráčov online hier), stratu paketov, transparentnosť pripojenia a intenzitu signálu (v závislosti od zariadenia a operačného systému). Aplikácia umožňuje synchronizovať výsledky testov, ktoré ste urobili z niekoľkých rôznych zariadení.

Čítajte v Obecných novinách č. 25-26/2017 na str. 4

 

 

Autor: Roman VAVRO, hovorca RÚ


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.09.2017
Nová aplikácia vás prevedie Bojnicami
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horná Nitra-Bojnice a Mesto Bojnice pripravili jedinečnú pomôcku pre návštevníkov - mobilnú aplikáciu "Turistický sprievodca Bojnice".
viac
15.04.2020
Mestá na hornom Zemplíne spúšťajú svoje mobilné aplikácie
S cieľom lepšej informovanosti verejnosti spustili mestá Humenné, Vranov nad Topľou a Medzilaborce mobilné informačné služby formou aplikácií. Samosprávy o tom informujú na svojich internetových stránkach.
viac
13.01.2021
V Šali pribudli nové zóny s bezplatným internetom
V Šali pribudli nové wifi zóny, v ktorých môže verejnosť bezplatne využívať vysokorýchlostný internet. Mesto na ich vybudovanie získalo financie z operačného programu Integrovaná infraštruktúra.
viac
12.08.2023
WIFI pre teba
Obec Beluša nechala vybudovať bezdrôtové internetové pripojenie pre šesť nových lokalít, v ktorých to v obci komunitne žije. Vybrané miesta museli spĺňať technické predpoklady a finančnú dostupnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %