Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
06.09.2021 04:22

PPA: Do konca roka 2021 budeme v oblasti MAS fungovať v štandardnom režime


Pôdohospodárska platobná agentúra - logo


Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) prijala opatrenia, ktoré prispejú k urýchlenému vyriešeniu situácie s čerpaním financií pre Miestnej akčné skupiny. Vyplýva to z rokovania vedenia PPA so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Miestnych akčných skupín (MAS).


"Chceme, aby sme v priebehu dvoch mesiacov spustili väčšiu časť platieb a zostávajúce platby do konca tohto roka," uviedol generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. Opatrenia sa týkajú procesu schvaľovania zmlúv a nastavení IT systémov. Kiss si od týchto zmien sľubuje zrýchlenie a zjednodušenie celého procesu schvaľovania projektov, zmlúv a vyplácania plnenia. 

Zástupcovia MAS privítali konštruktívne návrhy zo strany PPA na vyriešenie situácie a rovnako privítali návrh, aby sa vzájomné stretnutia uskutočňovali pravidelne, každý mesiac. Tým získajú presný prehľad o postupe prác a štatistike zrealizovaných žiadostí. 

Ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, rovnako ako zástupcovia MAS, privítal takéto stretnutie a zdôraznil, že prioritne potrebujeme vyriešiť eurofondovú depresiu. "Poďme ukľudniť mestá a obce, že MAS-ky môžu fungovať ďalej a obnovme dôveru zúčastnených subjektov. My vieme garantovať, že spojíme sily a presvedčíme, že v tejto zlej situácii máme jasnú predstavu, ako ďalej," povedal Kaliňák. 

Generálny riaditeľ PPA si tiež vypočul návrhy MAS na úpravy niektorých procesov tak, aby viedli k zlepšeniu podmienok na oboch stranách, teda na strane MAS aj PPA. Prisľúbil zároveň, že pokiaľ to legislatíva a európske pravidlá dovolia, je pripravený ich zaviesť do praxe. Predpokladá, že do konca roka 2021 bude PPA v oblasti MAS fungovať v štandardnom režime a všetky platby, ktoré majú byť vyplatené MAS, vyplatené budú. 

Autor: (tasr, zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2017
Pôdohospodárska platobná agentúra po prvýkrát vyplatí poľnohospodárom preddavky
Po prvýkrát od svojho vzniku vyplatí Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) preddavky na priame podpory. Získajú ich farmári v podporných schémach na chov bahníc, jariek a kôz, na výkrm vybraných kategórií hovädzieho dobytka a v platbách na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka.
viac
02.02.2021
Fungovanie PPA ohrozuje miestny rozvoj na slovenskom vidieku
Vyhlásenie Národnej siete miestnych akčných skupín (MAS) SR k vývoju v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.
viac
24.07.2021
Program rozvoja vidieka: Oznámenie pre MAS
Pôdohospodárska platobná agentúra oznamuje prijímateľom podpory o nenávratný finančný príspevok cez iniciatívu LEADER.
viac
21.01.2022
Nová stratégia MAS zjednoduší a zrýchli procesy projektových podpôr
Včerajšie pravidelné stretnutie vedenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) so zástupcami Miestnych akčných skupín (MAS), Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zadefinovalo potrebu nových pravidiel fungovania MAS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %