Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.06.2016 11:00

Práce na príprave Európskeho summitu regiónov a miest finišujú


Pozvánka. Snímka zdroj: (YouTube.com).


Prípravy a organizačné práce v súvislosti so siedmym Európskym summitom regiónov a miest, ktorý sa bude v hlavnom meste konať 8. a 9. júla, pomaly finišujú. Na neformálnom stretnutí v pondelok 6. júna to uviedla riaditeľka Odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK.


"Sme päť týždňov pred summitom. Prebiehajú nám posledné verejné obstarávania, podpisujeme zmluvy. Prípravy sa týkajú už len technických dolaďovaní, pretože všetkých partnerov máme zazmluvnených, čo je vidieť aj na ucelenom programe," povedala Lukáčová. Pokiaľ ide o obsahovú stránku, riešia sa poslední vystupujúci a potvrdzujú účasť najvyšší verejní činitelia. Na otázku, či vyvstávajú aj nejaké problémy Lukáčová uviedla, že "každý deň je problém a každý deň sa objavia nové a nové veci, ale je to prirodzené, keď organizujete podujatie pre tisíc ľudí a máte skoordinovať dvoch partnerov a týka sa to 28 štátov a ich priorít."      

Hlavnou témou summitu bude budúcnosť kohéznej politiky, ako aj kritický pohľad na čerpanie fondov, ich implementácia a samotné vyhodnocovanie fondov a audity smerom k žiadateľom. Druhá téma by sa mala venovať dlhodobej otázke dopravy a energetickej únie a tretia téma by mala pokrývať možné inovácie, pohľad dopredu. Na summite sa očakáva okolo 350 členov zo zahraničia a chýbať nebudú ani zástupcovia krajov či Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v rámci Slovenska.      

V poradí siedmy Európsky summit regiónov a miest sa bude konať v slovenskej metropole v dňoch 8. – 9. júla. Jeho hlavným organizátorom je Výbor regiónov, ktorého bratislavský summit je riadnym plenárnym zasadnutím, pričom výbor sa vyjadruje najmä v tých oblastiach, ktoré majú dosah na regionálny či mestský charakter rozvoja. Jeho pripomienky majú síce odporúčací charakter, ale sú zapracovávané a akceptované. Hostiteľmi sú predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Summit odštartuje koncert na hrade Devín v predvečer summitu. Mesto aj kraj v rámci oficiálneho dvojdňového programu summitu pripravili aj množstvo podujatí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
07.07.2016
Bratislavský región sa predstaví celej Európe
Jedným z prvých podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude 7. Európsky samit regiónov a miest. Už tento víkend sa Bratislava stane strediskom zástupcov Európskeho výboru regiónov.
viac
07.11.2016
Začína sa Týždeň vedy a techniky na Slovensku
Prednášky, súťaže, festivaly, workshopy a iné podujatia, čakajú na záujemcov v rámci trinásteho ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku.
viac
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %