Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.04.2022 03:20

Práce na výstavbe kompostárne pokračujú


Ilustračná snímka: (tasr).


V meste Kežmarok pokračuje výstavba kompostárne, hotová by mala byť začiatkom leta.


„Je to najekologickejšia vec a najväčšia investícia, ktorá sa nám podarila v minulom roku. Celá kompostáreň bude predstavovať jeden technologický celok, ktorý zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho a kuchynského odpadu rieši komplexne,“ skonštatoval primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Ozrejmil, že výsledkom bude kompost vhodný aj na organické pestovanie. Samospráva získala na realizáciu projektu vrátane nákupu techniky prostriedky v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške viac ako 2,6 milióna eur. Mesto sa na realizácii podieľa spolufinancovaním vo výške 140 000 eur.

Riaditeľ organizácie Verejnoprospešné služby Mesta Kežmarok Peter Gaži potvrdil, že práce idú podľa plánu a celá stavba by mala byť dokončené v júni. Samotné práce na kompostárni sa začali ešte v októbri minulého roka. Kežmarčania do nej budú môcť podľa hovorkyne spoločnosti Eurovia SK Simony Tančákovej priniesť menšie množstvo biologicky rozložiteľného odpadu, odpadu z údržby zelene, bioodpadu z domácností či z komunálnej sféry a tiež odpadu z prípravy jedál. Kompostáreň vybudovaná na Poľnej ulici bude slúžiť na opätovné ekologické spracovanie v certifikovanej technologickej prevádzke a zvýši sa tak aj miera triedenia komunálnych odpadov v meste.

„Zariadenie na kompostovanie je určené na ročný vstup 4000 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Jeden kompostovací box je možné naplniť do výšky 2,5 metra a pojme až 300 kubíkov materiálu. Jedno takéto naplnenie trvá približne dva týždne a materiál opúšťa boxy po štyroch až šiestich týždňoch,“ ozrejmila Tančáková s tým, že počas tohto obdobia sa pod vplyvom rozkladných procesov odhaduje strata objemu približne na 40 percent. Celková doba kompostovania by mala trvať 12 až 14 týždňov.

Samotná kompostáreň bude pozostávať z viacerých stavebných objektov. Okrem ich výstavby sa práce zameriavajú aj na vybudovanie systému na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu. Ďalej dôjde k spevneniu plôch na skladovanie surovín či hotového produktu, zrealizuje sa tiež oplotenie, prípojky a rozvody vody. „Vybuduje sa aj kanalizácia, prípojka silnoprúdu, vonkajšie osvetlenie, komunikácie a oporné múry. Prebehnú tiež sadové úpravy,“ uzatvára Tančáková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2021
Zlaté Moravce získali dotáciu na výstavbu novej kompostárne
Mesto Zlaté Moravce získalo nenávratný finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia SR na vybudovanie novej kompostárne. Výška dotácie predstavuje 1.985.216 eur, päťpercentné spolufinancovanie mesta dosiahne 104.485 eur.
viac
21.06.2022
Výstavba kompostárne finišuje, skúšobná prevádzka je naplánovaná v júli
Výstavba kompostárne v Kežmarku v súčasnosti finišuje, ide o projekt podporený z európskych zdrojov.
viac
02.03.2023
Mesto zmodernizuje kompostáreň, na projekt získalo vyše 1,7 milióna eur
Mesto Levice zmodernizuje svoju kompostáreň. Na projekt získalo z Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok v hodnote 1 737 106,29 eur.
viac
02.06.2023
Šaľa vybuduje novú vnútromestskú cyklotrasu
V Šali vznikne nová vnútromestská cyklotrasa. Mesto na jej výstavbu získalo finančný príspevok z Plánu obnovy SR na vybudovanie cyklotrás.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %