Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
07.03.2016 08:30

Praktická škola v Trnave pripravuje žiakov na rodinný život


Na snímke žiak s učiteľkou Spojenej školy v Trnave. (Foto: tasr)


Alternatívou pre riešenie problému ďalšieho vzdelávania a následnej integrácie žiakov s mentálnym postihnutím do spoločnosti je Praktická škola, ktorá je súčasťou Spojenej školy (SŠ) na Čajkovského ulici v Trnave. Jej žiaci po tri roky trvajúcom učebnom procese dostanú osvedčenie o absolvovaní.


"Mladiství k nám nastupujú po skončení špeciálnej základnej školy. Ich príprava pozostáva z jednej tretiny z teoretického a hlavne z dvoch tretín praktického vyučovania," viedla pre TASR riaditeľka SŠ Lívia Miškayová. Praktické predmety sú pritom poňaté ako príprava na rodinný život. "Spolupracujeme napríklad so zariadením pre seniorov v Trnave na Ulici Terézie Vansovej a som za túto príležitosť veľmi vďačná. Nie každý nám takto vyjde v ústrety," povedala Miškayová. Deti z Praktickej školy chodia do zariadenia každý pondelok a učia sa tam v rámci predmetu Domáce práce a údržba domácnosti utierať prach, umývať dlážky, polievajú kvety, utierajú stoly a podobne. "O seniorov sa priamo nestarajú, ale sú s nimi v kontakte, čo vítajú obe strany. Naši žiaci majú dobrý pocit, že sú v zamestnaní, že je o ich prácu záujem, je dôležitá a sú užitoční," dodala riaditeľka. V škole absolvujú ďalšie praktické predmety ako Príprava jedál a výživa. "Sami si nakupujú potraviny, učia sa pritom pracovať s peniazmi, podľa receptov v našej špeciálnej triede, zariadenej ako kuchynka, varia a pečú. Chceme, aby boli takto pripravení, keď raz zo školy odídu," uviedla Miškayová.

Šiť sa učia aj chlapci

 

Na predmete Ručné práce sa učia šiť na šijacích strojoch, a to bez výnimky dievčatá i chlapci. "V závere roka vždy pripravujeme posedenie a predstavujeme absolventské práce – pohostenie a k tomu prezentáciu ušitých odevov či tašiek a podobne. Samozrejme, za účasti rodičov," povedala riaditeľka. Ďalšou súčasťou Spojenej školy v Trnave je i Základná škola pri Fakultnej nemocnici Trnava. Jej pedagógovia sa denne starajú asi o dvadsiatku detí, ktorým zdravotný stav nedovolí drať školské lavice. Buď na Detskej klinike alebo na iných oddeleniach, kde sú hospitalizované, pokračujú s učiteľkami v učive tam, kde v svojej škole skončili. Na klinike je podľa slov riaditeľky Lívie Miškayovej zriadená aj trieda pre tie deti, ktoré môžu opustiť lôžko. "Ak nie, učitelia sa s nimi učia na posteli," povedala pre TASR. Táto základná škola vznikla ešte v roku 1969, no fungovala samostatne. K Spojenej škole bola pričlenená v roku 2006. V súčasnosti v nej pracujú traja pedagógovia.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2024
V aplikácii NKÚ môžete zistiť, či je vaša obec kvalitným miestom pre život
Aké bodové hodnotenie z pohľadu kvality života má obec či mesto, v ktorom žijete, si oddnes viete overiť vo webovej aplikácii Najvyššieho kontrolného úradu SR MuMAP (Municipalities on Map).
viac
15.10.2024
Športoviská v správe Košíc sprístupňujú cez mobilnú aplikáciu
Na viaceré športoviská v správe mesta Košice sa po novom možno dostať prostredníctvom takzvaných inteligentných zámkov, ktoré sú ovládané pomocou mobilnej aplikácie. Magistrát si od toho sľubuje zvýšenie čistoty aj lepšiu využiteľnosť športovísk počas večerných hodín a víkendov.
viac
15.10.2024
ZMOS žiada vyplatiť jednorazové odmeny pre zamestnancov, inak rozpočet nepodporí
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada vládu SR, aby vyplatila jednorazové odmeny pre zamestnancov v samosprávach, inak návrh rozpočtu na rok 2025 nepodporia. Jednorazové odmeny by mali byť vo výške 800 eur, čo predstavuje celkovo sumu 87 miliónov eur.
viac
15.10.2024
Mesto Trebišov vyzýva na celoplošnú deratizáciu živočíšnych škodcov
Trebišov vyzýva fyzické osoby, právnické osoby a fyzické osoby - podnikateľov, aby v čase od 15. 10. do 15. 11. vykonali deratizáciu v objektoch v ich vlastníctve, správe a nájme. Stať sa tak má prostredníctvom odborne spôsobilej osoby na prácu s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %