Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.08.2019 07:45

Prázdniny na župných stredných školách v znamení veľkých i malých rekonštrukcií


Rekonštrukcia telocvičňa Strednej odbornej školy Stará Turá


Chodby vybraných župných stredných škôl neutíchli ani počas letných prázdnin. Vravu študentov vystriedal stavebný ruch, ktorý postupne zútulní školské priestory a premení budovy škôl na nové vyučovacie prostredie.


Telocvičňa Strednej odbornej školy Stará Turá podstupuje počas letných prázdnin a ďalších nasledujúcich mesiacov veľkú zmenu. Jej priestory, využívané v rámci výučby povinnej telesnej výchovy i krúžkovej činnosti, sú v prevádzke 28 rokov. Župa ako zriaďovateľ školy pristúpila k jej celkovej modernizácii s nákladmi viac ako 200 tisíc eur, na rekonštrukciu jej bola schválená dotácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vo výške takmer 90 tisíc eur. Cvičebný priestor dostane novú palubovú podlahu či obloženie stien. V priestoroch sociálnych zariadení pri telocvični sa vymení dlažba i obklady a namontuje sa nová sanita. V rámci prác bude demontované staré ústredné kúrenie, ktoré je po 28 rokoch používania značne opotrebované. Budova telocvične sa tak dočká nových vykurovacích telies v celom svojom komplexe. „Práce na rekonštrukcii začali počas mesiaca august, ich realizácia je naplánovaná na 4 mesiace. V novembri by žiaci mohli naplno začať využívať nové cvičebné priestory. V súvislosti s budovou telocvične plánuje župa z vlastných prostriedkov pokračovať v jej rekonštrukcii, a to výmenou okien,“ prezradila Martina Lamačková z Odboru regionálneho rozvoja Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Toto leto s prívlastkom stavebné je aj na Gymnáziu v Dubnici nad Váhom. Rekonštrukcia strechy na jeho budove bude stáť župnú pokladnicu viac ako 230 tisíc eur. Modernizácia počíta s novou strešnou krytinou, bleskozvodom, oplechovaním komína, odvodnením strechy a jej zateplením fúkanou izoláciou. Prípravné práce spojené s vyčistením a následným maľovaním začali v uplynulých dňoch aj na Strednej odbornej škole J. A. Baťu v Partizánskom. Rekonštrukciu podstúpi školská kotolňa, staré kotle sa vymenia za nové v celkovej sume viac ako 130 tisíc eur.

Od nového školského roka 2019/2020 vznikne nová župná stredná škola, Spojená škola Púchov. Jednou z jej organizačných zložiek bude Stredná odborná škola Púchov. Pred začiatkom školy sa na budove C intenzívne pracuje, rekonštrukcia jej strechy má byť hotová do konca augusta, teda do návratu študentov do školských lavíc. „Pri plánovanej rekonštrukcii bude na celej streche položená nová krytina a budú vymenené strešné zvody a všetky strešné prvky,“ uviedla Beáta Tichá, poverená riadením Odboru investícií, životného prostredia a vnútornej prevádzky Úradu TSK.

Počas tohtoročných letných prázdnin je naplánovaná aj rekonštrukcia sociálnych zariadení na chlapčenských WC v školských priestoroch Strednej zdravotníckej školy v Považskej Bystrici. Okrem toho sa aktívne pracuje na výstavbe multifunkčných ihrísk na troch župných stredných školách; Gymnázium Púchov, Gymnázium Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou a Obchodná akadémia Prievidza.

Stavebný ruch medzičasom už pomaly utíchol na Spojenej škole v Novákoch. Priestory vedľa telocvične, v ktorých sa nachádzajú sprchy a sociálne zariadenia, prešli výraznými zmenami. Hĺbková rekonštrukcia priniesla okrem nových obkladačiek či sprchových a umývadlových batérií aj zrkadlá, radiátory, dvere či plastové okná. Zatraktívnenie týchto priestorov pre študentov školy si zo župného rozpočtu odkrojilo viac ako 40 tisíc eur. Sociálne zariadenia pod telocvičňou Strednej odbornej školy strojníckej v Považskej Bystrici majú svoju plánovanú rekonštrukciu tiež už úspešne za sebou.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2019
Prešovský kraj zrekonštruoval stredné školy za 2,2 milióna eur
Krajskej samospráve sa ešte počas leta podarilo dokončiť stavebné práce na šiestich školách a jednom školskom internáte. Na ďalších dvoch školách rekonštrukcie ešte stále prebiehajú.
viac
22.07.2020
Mesto počas letných prázdnin rekonštruuje MŠ a ZŠ za 3,6 milióna eur
Mesto Košice počas letných prázdnin opravuje spolu 42 škôl a školských zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, hodnota prác dosahuje viac ako 3,6 milióna eur. Informoval o tom hovorca magistrátu Vladimír Fabian.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
18.01.2022
V roku 2022 plánuje KSK rekonštrukcie na každej tretej strednej škole
Košický samosprávny kraj sa aj v tomto roku chystá pokračovať v rekonštrukciách svojich stredných škôl. V pláne je tiež obnova a výstavba niekoľkých športovísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %