Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.09.2022 11:40

Pre klimatickú zmenu prijali vo Zvolene viacero opatrení


Ilustračná snímka.


Zadržiavanie dažďovej vody, zelené strechy i obnova parku na sídlisku Zlatý Potok. Aj to sú opatrenia, ktorými mesto Zvolen v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška.


Primátorka mesta Lenka Balkovičová pripomenula, že dosahy klimatickej zmeny sa v súčasnosti nevyhýbajú žiadnemu mestu a ani žiadnej obci. "Toto leto už všetci veľmi zreteľne pociťujeme negatíva v podobe veľmi horúceho počasia, ktoré môže byť striedané prudkými lejakmi spôsobujúcimi lokálne povodne," zhrnula s tým, že iné to nie je ani vo Zvolene. Podľa nej sa preto samospráva začala pripravovať na príchod takého počasia niekoľkými opatreniami. "Zapojili sme sa do projektu zadržiavania dažďovej vody, podarilo sa nám naň získať peniaze z nórskych fondov," podotkla s tým, že vo Zvolene vybudovali desiatky dažďových záhrad. Tie v čase dažďov zachytávajú vodu a postupným odparovaním následne osviežujú ovzdušie. "Ročne ušetríme hektolitre pitnej vody tým, že vo všetkých toaletách mestského úradu splachujeme dažďovou vodou," zdôraznila.

Ako dodala, mesto má dve zelené strechy pokryté kobercom z rastlín, ktoré dokážu dlhšie uchovať dažďovú vodu a odparovať ju do ovzdušia. "Jedna je umiestnená na budove bývalého okresného úradu, druhá na časti autobusovej stanice," spresnila. Pre zmenu klímy samospráva tiež vytvorila rezervoár vody stekajúcej z lesa neďaleko Pustého hradu. Pomôcť má tiež podľa primátorky systém roklín. Tie zachytávajú vodu a nečistoty pri prudkých lejakoch tak, aby nezatopili cestu smerom na Krupinu, neďaleko Neresnice.

Ďalším opatrením je aj spracovaný projekt rekonštrukcie Parku Jozefa Dekréta Matejovie na sídlisku Zlatý potok. Práce majú byť zamerané na rekonštrukciu priestoru i na vodozádržné opatrenia. S obnovou parku plánovala samospráva začať tento rok. Pre zvyšovanie cien stavebných materiálov však dodávateľ stavby mestu oznámil, že nie je schopný zrekonštruovať park za vysúťaženú cenu. Projekt okrem iného počítal s osadením nádrží na zachytávanie dažďovej vody stekajúcej z vyššie položených častí sídliska, ktorá mala byť následne používaná na zavlažovanie zelene v parku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.10.2020
Od 1. novembra budú prímestské spoje premávať v rozšírenom prázdninovom režime
Aktuálne platné protipandemické opatrenia zapríčinili pokles počtu cestujúcich v prímestských autobusoch približne o štvrtinu. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) preto od nedele 1. novembra pristupuje k úprave cestovných poriadkov.
viac
30.08.2022
Vodozádržné opatrenia do prírody vracajú milióny litrov vody
Košický samosprávny kraj (KSK) realizuje už štyri roky Program obnovy krajiny, a to aj prostredníctvom aktivít Dobrovoľníckeho centra Košického kraja. Krajskí dobrovoľníci vytvárajú dažďové záhrady a vodozádržné opatrenia, ktoré do prírody vracajú milióny litrov vody.
viac
12.09.2022
V Senici vyrastie nový park s funkciami vodozádržných opatrení
Mesto Senica realizuje komplexnú obnovu priľahlého areálu budovy múzea. Okrem obnovy zelene a doplnenia parkového mobiliára budú v areáli zrealizované viaceré vodozádržné opatrenia na zlepšenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy.
viac
20.09.2022
Pre klimatickú zmenu prijal Banskobystrický kraj viacero opatrení
Zachytávanie dažďovej vody zo striech i zníženie energetickej náročnosti objektov. Aj to sú opatrenia, ktorými Banskobystrický samosprávy kraj (BBSK) v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Avizuje však aj ďalšie riešenia. Potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %