Pre liptovské droby chcú získať ochrannú známku Európskej únie

Pre liptovské droby chcú získať ochrannú známku Európskej únie Pre liptovské droby chcú získať ochrannú známku Európskej únie

"Nájsť receptúru, ktorá bude reprezentovať to najlepšie na liptovskej pochúťke, nebolo jednoduché. Každá dedina má svoj recept, ktorý považuje za najchutnejší. V Bobrovci napríklad pridávajú do drobov krv, v Smrečanoch zas jahňacie mäso. Nakoniec sme sa po mnohých rokovaniach a degustáciách zhodli, že tradičné liptovské droby budú pozostávať zo zemiakov, škvariek, osmaženej cibule na bravčovej masti a niekoľkých korenín. Pomletá zmes sa naplní do bravčového čreva, uvarí sa, ochladí a následne ešte upečie," povedal Štefan Packa z formujúceho sa Občianskeho združenia Liptovské droby. Podobným jedlom sú podľa neho šialence, ktoré sa pripravujú z podobných surovín, plnia sa však do baraních čriev.       

Prípravný výbor združenia v týchto dňoch podal žiadosť o registráciu na Ministerstvo vnútra SR, schválená by mala byť do dvoch týždňov. "Keď budeme registrovaní ako občianske združenie, môžeme podať našu žiadosť o zápis ochrannej známky a začne sa náročný úradný a zákonný proces. Recept prejde množstvom inštitúcií, posudzovať ho bude Výskumný ústav potravinársky či ministerstvo poľnohospodárstva," vysvetlil Packa s tým, že proces by mal trvať približne dva roky.      

"Verím, že ak sa nám podarí dotiahnuť náš zámer do konca, všetci Liptáci to prijmú s hrdosťou. Ochranná známka bude potom zaväzujúca a tradičné liptovské droby budú všade pripravované podľa jednotného postupu s rovnakým zložením. Pod registrovaným názvom sa budú droby s najlepšou receptúrou dovážať aj do reštauračných zariadení a obchodov," skonštatoval s tým, že ochranné zemepisné označenie získalo do dnešného dňa desať slovenských potravín.