Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.05.2016 02:11

Pre liptovské droby chcú získať ochrannú známku Európskej únie


Každá dedina má svoj recept, ktorý považuje za najchutnejší. Snímka zdroj: (liptovskedroby.sk).


Tradičné liptovské droby už majú svoj jednotný recept. Pripravili ho skúsení kuchári, výrobcovia i znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Dôvodom sú snahy o zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou.


"Nájsť receptúru, ktorá bude reprezentovať to najlepšie na liptovskej pochúťke, nebolo jednoduché. Každá dedina má svoj recept, ktorý považuje za najchutnejší. V Bobrovci napríklad pridávajú do drobov krv, v Smrečanoch zas jahňacie mäso. Nakoniec sme sa po mnohých rokovaniach a degustáciách zhodli, že tradičné liptovské droby budú pozostávať zo zemiakov, škvariek, osmaženej cibule na bravčovej masti a niekoľkých korenín. Pomletá zmes sa naplní do bravčového čreva, uvarí sa, ochladí a následne ešte upečie," povedal Štefan Packa z formujúceho sa Občianskeho združenia Liptovské droby. Podobným jedlom sú podľa neho šialence, ktoré sa pripravujú z podobných surovín, plnia sa však do baraních čriev.       

Prípravný výbor združenia v týchto dňoch podal žiadosť o registráciu na Ministerstvo vnútra SR, schválená by mala byť do dvoch týždňov. "Keď budeme registrovaní ako občianske združenie, môžeme podať našu žiadosť o zápis ochrannej známky a začne sa náročný úradný a zákonný proces. Recept prejde množstvom inštitúcií, posudzovať ho bude Výskumný ústav potravinársky či ministerstvo poľnohospodárstva," vysvetlil Packa s tým, že proces by mal trvať približne dva roky.      

"Verím, že ak sa nám podarí dotiahnuť náš zámer do konca, všetci Liptáci to prijmú s hrdosťou. Ochranná známka bude potom zaväzujúca a tradičné liptovské droby budú všade pripravované podľa jednotného postupu s rovnakým zložením. Pod registrovaným názvom sa budú droby s najlepšou receptúrou dovážať aj do reštauračných zariadení a obchodov," skonštatoval s tým, že ochranné zemepisné označenie získalo do dnešného dňa desať slovenských potravín.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
V Bratislave plánujú umiestniť verejné chladničky
Umiestnenie chladničiek v hlavnom meste plánuje občianske združenie (OZ) Free Food, ktoré chce týmto spôsobom upozorniť a prispieť k zmierneniu problému plytvania potravinami.
viac
07.09.2016
Liptovský „Švábkafest“
Liptovská plodina číslo jeden sú zemiaky, domáci ich slangovo volajú „švábka“. Podujatie v najbližší piatok 9. 9. 2016 v Liptovskom Mikuláši bude preto venované práve zemiakom.
viac
20.02.2021
Liptovské droby sa stali značkou regiónu
Liptovské droby majú po piatich rokoch očakávania potvrdenú svoju jedinečnosť Európskou komisiou. Chránené zemepisné označenie získal jednotný recept, v ktorom hrá hlavnú úlohu pomletá zmes zemiakov, škvariek a korenín natlačená do bravčového čreva.
viac
15.06.2021
Liptovské droby, šanca pre gastro
Liptovské droby získali certifikát od Európskej únie o chránenom zemepisnom označení pôvodu. Ide o tradičné regionálne jedlo zo zemiakov, ktoré má na Liptove veľkú obľubu, ale pre mimo-regionálnu verejnosť je takmer neznáme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %