Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.04.2020 08:00

Pre rozsiahle výpadky príjmov plánujú v Žarnovici viaceré opatrenia


Mestský úrad v Žarnovici.


Viceprimátorka Alena Kazimírová priblížila, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhadla výpadok daní z príjmov fyzických osôb pre mesto Žarnovica na tento rok vo výške približne od 142 000 až do 650 000 eur.


K týmto stratám je podľa jej slov potrebné pripočítať výpadky príjmov z nájmu, zo vstupného na kultúrne a športové podujatia a hradenie nákladov na boj s novým koronavírusom.

„Tak ako možno aj iné mestá a obce, aj mesto Žarnovica pristúpilo k zníženiu výdavkov vo všetkých oblastiach, okrem bezpečnosti, verejného poriadku, čistenia mesta a odpadového hospodárstva. Vedenie mesta v spolupráci s ekonomickým oddelením neustále analyzuje dosahy na príjmy a výdavky. V bežných príjmoch mesta povoleným znížením príjmov rozpočtujeme približne 548 000 eur,” podotkla.

Šetrenie sa dotkne najmä zamestnancov úradu, vedenia mesta a niektorých plánovaných investícií. Kazimírová uviedla, že mesto prijalo opatrenia, ktoré už platia a týkajú sa zníženia úväzkov zamestnancom mestského úradu a tiež prípadných odmien v časovom horizonte do 30. júna tohto roka. Na rokovaní mestského zastupiteľstva sa budú žarnovickí poslanci zaoberať návrhom na 30-percentné zníženie platu primátora. Následne sa zníženie platu bude týkať aj zástupcu primátora.

„Pripravený je tiež návrh rozpočtového opatrenia, a to zníženie finančných prostriedkov z dotácií a presun týchto finančných prostriedkov na zabezpečenie výdavkov spojených s ochranou proti novému koronavírusu,” dodala Kazimírová.

Mesto tiež pozastavilo niektoré plánované investície, ako vybudovanie dvoch nových parkovísk, nového chodníka a miestnej komunikácie. Naopak, zníženie sa podľa viceprimátorky nebude týkať zabezpečenia schváleného grantového financovania. „Mesto muselo pristúpiť k zníženiu finančných prostriedkov aj v školách a školských zariadeniach, kde má originálne kompetencie,” doplnila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
06.05.2020
Žilina predpokladá výpadky v rozpočte až do výšky 9 mil. eur
Výpadok príjmov rozpočtu vo výške až 9 mil. eur predpokladá mesto Žilina v dôsledku ekonomických dopadov mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom.
viac
13.05.2020
Župa predstavila úspory v rozpočte
Podľa predbežných prepočtov príde do konca roka Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o osem miliónov eur. O tom, kde tieto výpadky vykryť, rozhodnú na konci mesiaca poslanci. Župa predstavila návrh šetrenia.
viac
20.05.2020
Nové Mesto pripravuje veľkú zmenu rozpočtu pre pandémiu COVID-19
Bratislavské Nové Mesto sa, podobne ako ďalšie bratislavské mestské časti či iné samosprávy, pripravuje na veľkú zmenu rozpočtu v súvislosti s dosahmi pandémie nového koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %