Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.11.2022 09:30

Pre Sídlisko Dionýza Štúra priniesol enviro projekt vtáčie búdky


Ilustračná snímka: (tasr).


Hniezdne búdky, kŕmidlá pre vtáky, zavlažovacie vaky, chráničky kmeňov a informačná tabuľa pribudli s jeseňou na Sídlisku Dionýza Štúra I v Seredi.


Mesto sa zapojilo do grantovej výzvy Energia pre krajinu na ochranu prírody a životného prostredia a zachovanie biodiverzity Nadačného fondu Slovenských elektrární v Nadácii Pontis. Informovala o tom PR mesta Zuzana Slahučková.

"Aby sme v Seredi udržali kvalitné a zdravé prostredie, musia byť jeho prirodzenou súčasťou vitálne stromy a zdravé mestské vtáctvo," uviedla Slahučková.  Do korún stromov bolo umiestnených desať hniezdnych búdok pre vtáky a aj špeciálne pre netopiere a veveričky. Osadili kŕmidlá, ktoré budú môcť obyvatelia v zime dopĺňať vhodnou potravou.

"Umiestnili sme aj novú infotabuľu ako návod, kedy môžu obyvatelia sídliska začať s prikrmovaním, kedy s ním prestať a tiež zistia, aká potrava je pre vtáčiky najvhodnejšia," doplnila Slahučková. Ľudia totiž s dobrým úmyslom a v dobrej viere vtáky prikrmujú. "V lete aj v zime vidno kríky ovešané pečivom, na odkvapových chodníkoch sú umiestnené misky s ľudským jedlom. Takto obyvatelia lákajú bližšie k bytovým domom nielen spevavce, ale aj hlodavce," upozornila.

Na jar pribudne k stromom na tomto sídlisku 35 nových zavlažovacích vakov. "Ich pomoc v meste sa rokmi osvedčila, s nimi sa mladá výsadba v Seredi uchytila až na 95 percent," doplnila Slahučková, ktorá je súčasne aj referentkou zelených projektov mesta. Stromom pomôžu tiež nové chráničky kmeňov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2018
Zapojte sa do fotosúťaže a vyhrajte jedinečnú noc v domčeku na strome
Vtáčie búdky, ktoré osadilo hlavné mesto v spolupráci s Ochranou dravcov na Slovensku, už majú prvých nájomcov. V jednej z vtáčích búdok sa dokonca usídlil sokol červenonohý (kobcovitý), ktorý bol v roku 2012 považovaný za takmer vyhynutého.
viac
01.08.2019
Zostáva už len mesiac na predloženie enviro projektov v rámci Zelených očí
Uzávierka grantového systému Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči sa pomaly blíži. Ešte do konca augusta môže verejnosť predložiť environmentálny projekt, ktorý premení jeho okolie na zelenšie. Svoju šancu zatiaľ využilo 51 predkladateľov.
viac
25.04.2022
Žiaci na ôsmich školách sa budú učiť, ako šetriť s vodou
Školáci na ôsmich školách sa budú vďaka projektu "Voda pre našu budúcnosť" učiť, ako šetriť s vodou. Na školských dvoroch tak pribudnú dažďové záhradky, mini mokrade, meteorologické stanice i kúty divočiny.
viac
27.06.2022
Školy sa môžu do konca mesiaca prihlásiť do programu Zelená škola
Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu ešte do konca júna prihlásiť do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Žiaci zo zapojených škôl naučili rodičov napríklad šetriť energie a využívať verejnú dopravu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %