Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.05.2023 04:15

Pre výročie obnovenia mestských privilégií predávajú bankovku


Snímka zdroj: (Mesto Zvolen).


Pri príležitosti 780. výročia obnovenia mestských privilégií Zvolena pripravil magistrát pre obyvateľov a aj návštevníkov mesta zberateľskú bankovku.


Nesie motív Zvolenského zámku a pre zberateľov bude dostupná na Starej radnici. V stredu o tom informoval hovorca mesta Martin Svatuška.

Ako uviedol, suvenír bude pre záujemcov dostupný od 26. mája vo zvolenskom informačnom centre a zaplatia zaň tri eurá. Eurobankovka s nulovou nominálnou hodnotou vzniká pri významných príležitostiach alebo ako spomienkový predmet z rôznych miest po celej Európe. "Radí sa medzi najpredávanejšie a najžiadanejšie suveníry v rámci turistických lokalít Európskej únie," spresnil s tým, že má rovnakú veľkosť ako 20-eurové bankovky a fialovú farbu ako bankovky hodnoty 500 eur. Ich koncept vytvorili a vyrábajú v spoločnosti, ktorá vyrába aj pravé bankovky.

Svatuška dodal, že okrem zvolenskej bankovky vyšli na Slovensku v tomto roku aj ďalšie vzory bankoviek v náklade 5000 kusov. Sú to napríklad bankovky na oslavu 30. výročia založenia Slovenskej republiky a aj 100. výročia narodenia zakladateľa slovenského animovaného filmu Viktora Kubala. Patria medzi ne aj bankovky venované Vysokým Tatrám, hradu Beckov, Kežmarskému alebo Čachtickému hradu.

Zvolenský zámok je národná kultúrna pamiatka, nachádza sa na miernom návrší nad námestím. V 16. storočí bol dôležitou protitureckou obrannou baštou, ktorá chránila vstup k stredoslovenským banským mestám. "Dnes pripomína vzácnu minulosť mesta a jeho časté kráľovské návštevy v období stredoveku," uzavrel hovorca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2018
Pozvánka na Zvolenskú hudobnú jar
Podujatia Zvolenskej hudobnej jari sa konajú v piatok a sobotu v nádhernom priestore Kráľovskej siene Zvolenského zámku.
viac
14.05.2018
Blížia sa Dni mesta Zvolen: Oslavy 775. výročia s Komajotou, Peter Bič projektom
Na konci mája sa opäť rozozvučia ulice mesta a terasy budú plné ľudí. Na Dňoch mesta vystúpia miestne zoskupenia aj známi umelci.Ťahákmi tohtoročných mestských osláv, ktorých tradícia vznikla v roku 2013, budú kapely Komajota, Peter Bič projekt, Marcela Laiferová či Felix Slováček.
viac
12.09.2019
Živijó 50! - Oslavy SNG na Zvolenskom zámku
V septembri 2019 uplynie 50 rokov od sprístupnenia expozícií Slovenskej národnej galérie (SNG), ktoré vznikli v priestoroch zrekonštruovaného Zvolenského zámku. Vedenie galérie pri tejto príležitosti pripravilo pre návštevníkov pestrý program a už v piatok 13. septembra začne na zámku veľká oslava.
viac
15.05.2023
Súčasťou osláv založenia mesta bude aj atraktívny videomapping
Aj atraktívne videoprojekcie na fasádu budovy, tzv. 3D videomapping, bude súčasťou osláv 780. výročia založenia mesta Zvolen. Oslavy sa uskutočnia 26. a 27. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %