Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
19.10.2019 02:10

Prednáška o Cerovskej vrchovine v Mestskom vlastivednom múzeu vo Fiľakove


Ilustračná snímka - pozývací plagát


Chránená krajinná oblasť Cerová vrchovina oslavuje 30. výročie svojho vyhlásenia. Pri tejto príležitosti sa v niekoľkých mestách usporiadala výstava približujúca prírodné pomery tejto oblasti, ako aj históriu vzniku jej správcovskej organizácie.


Jej organizátori pripravili k výstave aj odborné prednášky, ktoré majú pútavou a obsažnou formou napomôcť rozšíreniu všeobecných vedomostí o tomto území a vytvoreniu ucelenejšieho obrazu o jeho hodnotách.

Témou výkladu budú lesy, pokrývajúce cca. 2/3 územia CHKO. Prevládajú dubovo-cerové lesy, dubovo-hrabové lesy a bučiny. Mozaikovite sa vyskytujú teplomilné submediteránne lesy, sutinové lesy, jelšové a vŕbové porasty tokov. Druhým významným typom biotopov sú travinno-bylinné biotopy, z ktorých sú pre územie najviac typické, a z hľadiska biodiverzity zároveň aj vysoko významné pasienky, mozaikovite zarastené formáciami krovín. Prednášajúci sa ďalej zmieni o akumulačných vodných nádržiach. Ako sekundárne vodné biotopy sú významnými biocentrami tých druhov rastlín a živočíchov, ktoré sú viazané na vodu a mokrade. Medzi mozaikovité, ale typické biotopy CHKO Cerová vrchovina patria aj skalné a pieskovcové biotopy. Široká paleta rôznych biotopov predurčuje územiu význam z hľadiska výskytu rôznorodého spektra druhov, z ktorých veľké množstvo je zákonom chránených. Niektoré sú významné aj z hľadiska biogeografického, alebo v nadväznosti na stupeň ohrozenia. V rámci prednášky sa predstaví aj 15 maloplošných chránených území, ktoré sa tu nachádzajú. Cca. ¼ územia je zaradená do sústavy území európskeho významu NATURA 2000, a skoro celé územie CHKO je prekryté Chráneným vtáčím územím Cerová vrchovina – Porimavie (tiež sústava území NATURA 2000).

CHKO Cerová vrchovina zaberá len 0,034% výmery SR. Napriek tomu sú mnohé druhy a biotopy početne zastúpené v tomto území. Zaslúži si preto ochranu ako aj našu pozornosť.

Prednáška s výstavou je len stručnou ukážkou rozmanitých prírodných hodnôt Cerovej vrchoviny, ktorých neskrývaným zámerom je najmä vzbudiť záujem a motivovať nás všetkých k tomu, aby sme sa vybrali do prírody, a postupne objavovali malebné zákutia a klenoty tohto územia. Prednáška pre verejnosť v slovenskom aj v maďarskom jazyku sa uskutoční 25. októbra 2019 o 16:30 hodine v Mestskom vlastivednom múzeu. Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne očakáva všetkých záujemcov!

 Autor obsahu: Mgr. Csaba Balázs – biológ, ekológ a zoológ Správy CHKO Cerová vrchovina

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2019
Stredná odborná škola Pruské oslávila 70. výročie svojho založenia
Stredná odborná škola Pruské v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja vo štvrtok 10. októbra 2019 zorganizovala v obecnom kultúrnom dome oslavu 70. výročia svojho založenia spojenú s oceňovaním.
viac
09.11.2019
Výročie Nežnej revolúcie v znamení originálnych kultúrnych aktivít
Pri príležitosti okrúhleho výročia Nežnej revolúcie sú pre verejnosť pripravené rôznorodé kultúrne podujatia. Udalostiam a odkazu Novembra ´89 sú venované aj originálne výstavné, divadelné či filmové projekty.
viac
25.03.2021
30 rokov prístupu LEADER
V roku 2021 si pripomíname 30. výročie prístupu LEADER. Metóda LEADER je jeden z najúčinnejších nástrojov na podporu integrovaného rozvoja vidieka.
viac
22.11.2023
Banská Štiavnica oslávi 30. výročie zápisu na zoznam UNESCO
Mesto Banská Štiavnica si pripomenie 30. výročie zápisu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V pondelok 11. decembra chystá pre verejnosť viacero podujatí, ktorými si túto udalosť pripomenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %