Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.08.2019 05:30

Prednostné prijímanie miestnych detí do MŠ nepovažuje GP za diskriminačné


Ilustračná snímka, zdroj: obecklastor.sk


Ak obce pri prijímaní detí do svojich materských škôl (MŠ) uprednostňujú tie, ktorých rodičia majú trvalý pobyt v obci, nejde o diskrimináciu. Združenie miest a obcí (ZMOS) o tom informuje s odvolaním sa na stanovisko, ktoré združenie dostalo od Generálnej prokuratúry (GP) SR.


Na prokuratúru sa strešná organizácia samospráv obrátila v dôsledku rozdielneho názoru s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vo veci prednostného prijímania detí do MŠ a určovania výšky mesačného príspevku zákonného zástupcu so zohľadnením trvalého bydliska. "Orgány prokuratúry nepovažujú za diskriminačné, ak si obce v takýchto prípadoch vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach (VZN) upravia podmienky tak, že preferujú deti a rodičov s trvalým pobytom na území obce, ktorá zriadi materskú školu," cituje ZMOS na svojom webe stanovisko GP, ktorý prokuratúra zverejnila v liste z 23. júla.       

ZMOS zároveň upozorňuje, že možnosť určovania rozdielnej výšky mesačného príspevku zaniká na základe prijatého zákona koncom roka 2020. Od 1. januára 2021 začne platiť zákonné pravidlo určovania tohto príspevku v rovnakej výške.       

Téma rozdielnych poplatkov za škôlku podľa trvalého bydliska rezonovala v nedávnom období i prostredníctvom medializovaných prípadov z bratislavských mestských častí Petržalka a Staré Mesto. Poslanci najväčšej bratislavskej mestskej časti  25. júna rozhodli o tom, že rodičia bez trvalého pobytu v mestskej časti budú za škôlku platiť od novembra 2019 mesačne 100 eur, pre miestnych zostane poplatok v doterajšej výške 30 eur. Aj nerezidenti však môžu požiadať o 70-percentnú zľavu. Podobnú úpravu vo svojom VZN prijali aj poslanci Starého Mesta, podľa ich rozhodnutia budú rodičia s trvalým pobytom v Starom Mesto dlhšom ako jeden rok platiť mesačne 45 eur, ostatní 90 eur. Rozhodnutia, ktoré vyvolali búrlivú diskusiu, vychádzajú z problému nedostatočných kapacít predškolských zariadení a snahy zabezpečiť prijatie čo najväčšie počtu detí s trvalým pobytom v danej mestskej časti.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Pozvánka na Tréning koordinátorov komunít priateľských deťom a mladým ľuďom
Nadácia pre deti Slovenska na základe zisťovania potrieb detí a mladých ľudí naštartovala program Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom.
viac
26.10.2018
Starostov a primátorov môžu voliť aj cudzinci
V novembrových komunálnych voľbách môžu hlasovať nielen občania SR, ale aj cudzinci. Podmienkou je plnoletosť a trvalý pobyt v danej obci. Voliť sa dá iba v mieste trvalého pobytu.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %