Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.11.2020 04:15

Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu


Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.


„Mestá a obce v rámci svojich limitovaných možností poskytli maximálnu súčinnosť a proaktívne participovali na každom kole testovania. Či už sa jednalo o regionálne testovanie, alebo celoplošné. Prístup samospráv bol ústretový a zodpovedný. Pomohli tak naplniť uznesenie vlády SR č. 665 zo dňa 18. októbra 2020, ktoré v ukladacej časti: určuje starostom obcí a primátorom miest plniť na svojom území úlohy vyžadované orgánmi štátnej správy v súvislosti s prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľstva na území Slovenskej republiky na prítomnosť ochorenia COVID-19 v čase núdzového stavu do 30. novembra 2020. Práve preto vidíme skôr priestor na refundáciu všetkých oprávnených výdavkov a nie na polemiku,“ hovorí predseda ZMOS Branislav Tréger.

Ten zároveň poslancom vládnej koalície dal do pozornosti literu ústavného Zákona č. 227/2002 o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu podľa ktorej: „obce a vyššie územné celky sú pri plnení úloh podľa tohto ústavného zákona financované formou štátnych dotácií.“

Predseda Združenia miest a obcí v súvislosti s tým požiadal poslancov vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii starostov a primátorov, „aby využili politický kapitál člena vládnej koalície a pomohli vyriešiť akútny problém mnohých miest a obcí, ktoré doposiaľ čakajú na refundáciu výdavkov spojených s testovaniami, ktoré preukázateľne súviseli s plnením úloh podľa uvedeného ústavného zákona.“

 

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
J. Naď: Ochranné prostriedky zabezpečí štát, obce však môžu pomôcť
Dezinfekciu a ochranné prostriedky na účely víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 poskytne samosprávam štát. Môžu však pomôcť a zabezpečiť pre svojich dobrovoľníkov dezinfekciu, rúška či rukavice. Výdavky sa im preplatia podobne ako pri voľbách.
viac
02.11.2020
ZMOS je skôr za to, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %