Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
21.10.2015 02:00

Predstavitelia ZMOS rokovali s Robertom Ficom. Zhodnotili priority aj dotácie


Predseda vlády Robert Fico rokoval s členmi ZMOS. (Foto: ZMOS)


Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska v utorok 29. septembra v Bratislave rokovalo s predsedom a členmi vlády. Témami spoločného rokovania bolo vyhodnotenie plnenia priorít od ostatného snemu ZMOS aj aktuálna legislatíva a najmä oblasti, ktoré v súčasnosti najviac trápia mestá a obce.


Predseda ZMOS Michal Sýkora vníma stretnutie ako pozitívny signál o tom, že združenie je stabilným partnerom na rokovania aj riešenia. „Na úvod rokovania sme s pánom premiérom zhodnotili doterajšie plnenie priorít ZMOS od aprílového snemu. Ak zoberieme do úvahy zvýšenie limitu pri verejných obstarávaniach, ale aj zmenu postavenia miest a obcí pri voľbách riaditeľov škôl a napokon zvýšenie výnosu dane z príjmov fyzických osôb na 70 %, doterajšia spolupráca prináša pre mestá a obce svoje efekty,“ povedal predseda ZMOS a dodal: „Pred nami je však ešte veľmi dlhá cesta, aby sme na jej konci mohli konštatovať úspechy v plnení našich cieľov. Aj preto sme sa venovali nielen bilancii, ale aj tomu, čo nás v dnešnej dobe mimoriadne trápi.“

Predseda Komory miest a podpredseda ZMOS Štefan Bieľak na margo problematických oblastí po rokovaní zdôraznil: „Pána premiéra a prítomných členov vlády sme upozornili na postavenie Rady partnerstva na úrovni každého kraja v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu a požadovali sme zmenu kompetencií tejto rady v prospech regiónov. Ďalšou nemenej dôležitou témou sú korekcie eurofondov v rámci zrealizovaných (ukončených) projektov z programového obdobia 2007 - 2013. Aj v tomto prípade sme vecne argumentovali o postupe zo strany príslušných štátnych orgánov, ktorý nepovažujeme v určitých prípadoch za správny voči mestám a obciam.“

Žiadali vyššie dotácie

Na spoločnom rokovaní dominovala aj téma zvýšenia dotácií pre Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR pre podporu nájomného bývania ešte pre rok 2015. „Záujem o výstavbu nájomných bytov zo strany miest a obcí naďalej pretrváva. Pre rok 2015 však bolo na tento účel vyčlenených v štátnom rozpočte len 20 miliónov eur. Preto sme požiadali o zvýšenie tejto sume o 17 miliónov eur na úroveň roka 2014. Po diskusii bolo načrtnuté možné riešenie. O tejto veci bude potrebné ostať v permanentnom kontakte s ministerstvom financií a ministerstvom výstavby až do posledných dní tohto roku. Rovnako sme pripomenuli našu požiadavku vyčleniť v štátnom rozpočte na rok 2016 na tento účel aspoň sumu 37 miliónov eur,“ konkretizuje Š. Bieľak.

ZMOS na rokovaní u predsedu vlády tiež informovalo o aktuálnej situácii v projekte Datacentrum miest a obcí a predstavilo možnosti jeho ďalšej prevádzky a financovania úzkou kooperáciou s ministerstvom financií. Minister financií prisľúbil problematiku riešiť ústretovo voči požiadavkám ZMOS na samostatnom rokovaní, ktoré sa uskutoční do 14 dní.

Autor: ZMOS (Michal Kaliňák)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2024
Na projekty v kraji pôjde ďalších 36 miliónov eur
Pôvodná alokácia na integrované územné investície vo výške 250 miliónov eur pre PSK sa zvýši o ďalších 36 miliónov. Rozhodli o tom MIRRI SR a SIEA, ktorí presunuli takmer 185 miliónov eur do gescie ôsmich Rád partnerstiev.
viac
11.04.2024
Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník podujatia so strašidlami
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník strašidelného podujatia. Hororovo-romantický príbeh Spiritus Mortis vzniká v medzinárodnej spolupráci, prináša nový pohľad na estetiku aj inovatívny prístup k spôsobu hrania.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %