Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.04.2017 04:53

Prehliadkou Múzea holokaustu odštartoval projekt Vrba Wetzler Memorial


Ilustračná snímka zdroj: www:snm.sk


Prehliadkou Múzea holokaustu v Seredi včera (19. apríla) popoludní odštartoval projekt Vrba Wetzler Memorial, ktorý je pripomienkou úteku Rudolfa Vrbu a Alfreda Israela Wetzlera z nemeckého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska.


Hlavnou aktivitou projektu je beh a peší pochod z tohto tábora do Žiliny.      

Nultý ročník podujatia sa uskutočnil v auguste 2014. „Založiť takúto tradíciu je naša misia. Nemá ani náboženský, ani politický, ani národný, ani ideologický podtext. Táto tradícia je čosi ako pomník Vrbovi a Wetzlerovi na pochode, a nie nejaká kamenná busta, pamätná tabuľa alebo niečo neživé,“ povedal o projekte jeho autor Fedor Gál.       

Účastníkov podujatia dnes po prehliadke múzea čaká presun do Poľska. Vo štvrtok 20. apríla navštívia Auschwitz-Birkenau a v piatok skoro ráno sa začína beh, ktorý odštartuje z miesta, z ktorého v roku 1944 začali svoj útek aj Vrba s Wetzlerom. Po prekonaní viac ako 114-kilometrovej trate sa v nedeľu 23. apríla v Žiline podujatie skončí záverečným programom projektu.       

Autentickú trasu úteku z roku 1944 dnes už nie je možné zrekonštruovať do úplných detailov. Na základe svedectiev Vrbu a Wetzlera a z historických súvislostí je však možné zrekonštruovať niektoré jej časti. „Trať behu kopíruje autentickú trasu úteku do tej miery, ako to je v roku 2017 možné. Niektoré úseky boli v roku 1944 holými pláňami, naproti tomu dnes sú husto porastené lesmi. Takéto úseky teda musíme prekonávať čiastočne po turistickej značke. Všetky známe a dôležité orientačné body zachováme a budeme postupovať na základe dostupných historických opisov a informácií,“ pripomínajú organizátori podujatia.       

Rudolfovi Vrbovi a Alfredovi Israelovi Wetzlerovi sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau 11. apríla 1944 po troch dňoch strávených v úkryte v rozostavanej časti tábora známej pod názvom Mexiko. Podľa niekoľkých orientačných bodov a jednoduchej mapky sa dostali po 11 dňoch útrap cez hranice vtedajšej Veľkonemeckej ríše na územie Slovenského štátu, do obce Skalité. Odtiaľ sa dostali až do Žiliny, kde podali známu Vrbovu a Wetzlerovu správu, ktorá bola prvým dôveryhodným svedectvom o dianí v nacistických koncentračných táboroch.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2018
Z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau opäť vykročí pochod Vrba Wetzler
Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročí v pondelok z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viac ako 70 ľudí. TASR o tom informoval Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).
viac
25.01.2019
Múzeum holokaustu pripravilo podujatia aj mimo Serede
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu spomienkovú sériu podujatí. Uskutočnia sa nielen v múzeu, ale aj na ďalších miestach na Slovensku.
viac
20.03.2019
Župní študenti spoznávajú históriu
Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Slovenským národným múzeom pripravil pre študentov župných stredných škôl špeciálny vzdelávací program v Múzeu holokaustu v Seredi. Zameraný je na oboznámenie sa so židovskou kultúrou a dopadom holokaustu na život Židov na našom území.
viac
29.01.2024
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo novú výstavu Svedectvá preživších
Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky holokaustu pripravilo Múzeum holokaustu v Seredi na pondelok spomienkové podujatie spojené s otvorením výstavy fotografií s názvom Svedectvá preživších. Jej autorom je vedúci múzea Martin Korčok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %