Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.11.2022 04:15

Prehliadky Bojnického zámku priblížia šľachtické Vianoce


Vianočne vyzdobený zámok.


Vône, chute a zvyky šľachtických Vianoc spoznajú návštevníci Bojnického zámku na podujatí Vianoce na zámku. Prehliadky vyzdobených priestorov si budú môcť pozrieť od 14. decembra až do 8. januára 2023. Informovala o tom PR manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková.


"SNM - Múzeum Bojnice pozýva návštevníkov nahliadnuť k vianočnému stolu Jána Pálffyho, Matúša Čáka Trenčianskeho i Jána Korvína. V sprievode zámockého lektora sa pozrú, v akej spoločnosti trávili sviatky Pálffyovci, a spoznajú aj atmosféru príprav štedrovečerného stolovania u Thurzovcov," priblížila Gordíková.

Priestory Bojnického zámku podľa nej doplnia počas decembra vianočné stromčeky, dobové dekorácie aj štylizované ukážky stolovania. "Atmosféru podčiarknu zvukové obohatenia a vône nesúce sa slávnostne vyzdobeným zámkom. K výzdobe prispejú ručne robenými ozdobami a dekoráciami aj deti zo Špeciálnej materskej školy v Prievidzi a žiaci autistických tried Spojenej školy internátnej v Prievidzi," doplnila.

Lektorované prehliadky vianočne vyzdobeného zámku bude môcť verejnosť navštíviť vždy od stredy do nedele od 10.00 h do 15.00 h. Múzeum bude zatvorené 24. a 25. decembra, ako i 1. januára 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2019
Tohtoročné Vianoce na Bojnickom zámku ponúknu i zvyky na svätú Barboru a Luciu
Priestory Bojnického zámku sa začiatkom decembra opäť zaplnia vôňou ihličia vianočných stromčekov. Stane sa tak v rámci príprav podujatia Vianoce na zámku, ktoré tento rok priblíži aj zvyky počas adventu.
viac
03.02.2020
Valentín na Bojnickom zámku rozpovie príbehy o rôznych druhoch lások
Bojnický zámok bude patriť zamilovaným. Večerné prehliadky pri príležitosti sviatku svätého Valentína ponúknu 14. a 15. februára príbehy o rôznych druhoch lások.
viac
29.10.2022
Múzeum Bojnice pripravilo večerné prehliadky zámku s jesennou výzdobou
Večerné prehliadky nádvorí a priľahlých priestorov Bojnického zámku i s jesennou výzdobou pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Verejnosť ich bude môcť absolvovať v nedeľu a pondelok (30. - 31. 10.) od 17.00 do 20.00 h.
viac
04.12.2023
Vianočným Bojnickým zámkom budú sprevádzať lektori v dobových kostýmoch
Vianočne vyzdobený Bojnický zámok si môže od nedele prezrieť verejnosť. Návštevníkov budú sprevádzať lektori v dobových kostýmoch. Pre TASR to uviedla Petra Gordíková zo Slovenského národného múzea - Múzea Bojnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %