Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.04.2018 06:00

Prešov a Rzeszow spojí medzinárodná autobusová linka


Ilustračná snímka - tlačová konferencia na Úrade PSK 12. apríla 2018


Medzi Prešovom a Rzeszowom bude premávať medzinárodná autobusová linka s prepojením na letisko v poľskej Jasionke. Tá je prispôsobená najmä priamym leteckým linkám do USA a Izraela. Nové dopravné spojenie je výsledkom spolupráce Prešovského samosprávneho kraja a Podkarpatského vojvodstva.


Zavedenie medzinárodného autobusového spojenia medzi sídlami oboch regiónov sa zrealizovalo na základe vyhlásenia, ktoré 16. februára t.r. podpísali v Rzeszowe predseda PSK Milan Majerský a maršalek Podkarpatského vojvodstva Wladyslav Ortyl. Hlavným motívom bolo zlepšiť dostupnosť leteckého spojenia aj pre pasažierov zo Slovenska, predovšetkým z Prešovského kraja.

„Je to výsledok niekoľkoročného snaženia o vytvorenie autobusovej linky Prešov – Rzeszow. My sme sa snažili urobiť to v rámci svojich kapacít a možností aj na poľskej a slovenskej strane, ale momentálne legislatívne prekážky nám nedovoľujú zriadiť medzinárodnú linku na tejto trase. Do toho vstúpilo letisko Jasionka pri Rzeszowe, ktoré v rámci komerčných jednaní zabezpečí autobusovú linku z Košíc cez Prešov do Rzeszowa,“ povedal riaditeľ Úradu PSK Jozef Cvoliga po pracovnom rokovaní so zástupcami Podkarpatského vojvodstva vo štvrtok 12. apríla v rámci prezentácie nového dopravného spojenia.

Medzinárodná autobusová linka bude premávať na letisko Jasionka od 30. apríla každý pondelok s odchodom z Košíc a s možnosťou nástupu v Prešove o 7.15 a perspektívne aj o 17.15 h a späť z letiska. Riaditeľ letiska Michal Tabisz uviedol, že prispôsobiť sa chcú predovšetkým leteckému spojeniu s New Yorkom. „Linka môže byť zaujímavá aj pre Slovákov, ktorí dlhodobo žijú v USA a chcú svoje rodisko navštíviť bez komplikovaného prestupovania. Je to vzdialená krajina, ktorá sa takto približuje ľuďom,“ povedal M. Tabisz. Medzinárodnú leteckú linku do USA zabezpečí poľský národný dopravca LOT lietadlom Boeing 787 Dreamliner, pričom let trvá deväť a pol hodiny. Ako ďalej informoval, od 12. marca je k dispozícii aj letecké spojenie s izraelským Tel Avivom, kde evidujú veľký záujem zo strany Slovákov.

Pravidelné autobusové spojenie do Rzeszowa podľa riaditeľa Úradu PSK otvára nielen nové možnosti prepravy cestujúcich, ale aj príležitosti pre rozvoj cestovného ruchu. „Rokovali sme už aj o tom, aby linka bola časom rozšírená aj na piatok. Nezabezpečovali by sme iba prepravu ľudí, ktorí chcú ísť na letisko, ale aj turistov a ostatných cestujúcich na poľskej a slovenskej strane, aby navštívili mestá Prešov a Rzeszow,“ dodal J. Cvoliga.

Spolupráca PSK a Podkarpatským vojvodstvom funguje už desať rokov a je veľmi intenzívna. Z iniciatívy poľských partnerov sa od leta spúšťa železničné spojenie s PSK na úseku Rzeszow – Lupkow – Medzilaborce a Sanok – Medzilaborce. Oba regióny pritom spolupracujú aj na spoločných aktivitách v rámci programu Interreg V-A Poľsko – Slovenská republika 2014 – 2020 a tiež Fondu mikroprojektov, v ktorých ide najmä o projekty v oblasti dopravnej infraštruktúry, ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva a turizmu. Podkarpatské vojvodstvo je už dva roky zapojené do projektu Catching up regions na podporu menej rozvinutých regiónov EÚ, do ktorého sa v tomto roku pripojil aj PSK.

 

Autor: Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2016
Lyžiarov odvezie do Bachledovej doliny nová autobusová linka
Lyžiari cestujúci do Bachledovej doliny v Ždiari v okrese Poprad môžu využívať novú dopravu. Z Kežmarku, Veľkej Lomnice, Starej Lesnej a Tatranskej Kotliny majú k dispozícii skibus.
viac
31.07.2021
Sviatok dráhovej cyklistiky, do Prešova mieri aj slovenská cyklistická elita
Velodróm Prešov bude v sobotu 31. júla a v nedeľu 1. augusta 2021 strediskom prestížnych pretekov s medzinárodnou účasťou pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Preteky Grand Prix Prešov sú tento rok spojené aj s Majstrovstvami Slovenska v dráhovej cyklistike.
viac
28.04.2022
Trstenú a poľský Chocholów spojí nová autobusová linka
Nová pravidelná medzinárodná autobusová linka na trase Trstená – Suchá Hora – Chocholów začne premávať od 1. mája. Jazdiť bude každý pracovný deň, aj počas víkendov a sviatkov. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
30.04.2022
Nové cezhraničné autobusové spojenie Trstená - Chocholówa
Od 1. 5. 2022 začne premávať nová pravidelná medzinárodná autobusová linka na trase Trstená – Suchá Hora – Chocholów. Premávať bude každý pracovný deň, aj počas víkendov a sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %