Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.10.2022 09:30

Prešov bude mať prvé parciálne trolejbusy


Snímka zdroj: (presov.sk).


Do Prešova zavítajú prvé parciálne trolejbusy. V prvej polovici októbra 2022 došlo k podpisu kúpnej zmluvy medzi Dopravným podnikom mesta Prešov (DPMP) a českým producentom na dodávku štyroch kusov takzvaných parciálnych trolejbusov.


Ide o nové, 12-metrové, plne nízkopodlažné vozidlá, ktoré sú vybavené trakčnými batériami umožňujúcimi jazdu aj mimo trolejového vedenia. Informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

DPMP v rámci projektu týkajúceho sa kúpy trolejbusov ich obstarával celkovo desať s batériovým pohonom v zložení štyri štandardné (12-metrové) a šesť kĺbových (18-metrových). Pri štandardných trolejbusoch už došlo k podpisu kúpnej zmluvy.

"Hlavným cieľom projektu je zvýšenie atraktivity a konkurencieschopnosti verejnej osobnej dopravy, pričom rozšírením vozidlového parku o nový druh trolejbusov s batériovým pohonom dôjde k výraznému zvýšeniu komfortu cestujúcich, plynulosti prevádzky a prepravnej rýchlosti. Okrem toho dôjde k zníženiu hlučnosti a k zníženiu negatívnych vplyvov dopravy na životné prostredie," povedal Tomek.

"Trolejbusy budú plne klimatizované a vybavené modernejším informačným a tarifným systémom. Budú mať USB nabíjačky pre dobíjanie mobilných zariadení, informačné LCD monitory a kamerový systém so záznamom v interiéri vozidla. Prácu vodiča podľa Tomeka zlepší aj bezpečnostný kamerový systém, ktorý bude snímať priestor pred a za trolejbusom, či kamera na zberači trolejbusu," priblížil Tomek.

Elektrická výzbroj s rekuperáciou ušetrí podľa jeho slov náklady na prevádzku a poskytne komfortnejší priebeh jazdy. Trolejbus bude môcť prejsť v režime jazdy na trakčnú batériu vzdialenosť minimálne 12 kilometrov. Trolejbusy budú obsluhovať vybrané mestské linky, ktoré v súčasnosti obsluhujú štandardné naftové autobusy.

Štvorica trolejbusov SOR TNS 12 bude v zmysle kúpnej zmluvy dodaná najneskôr do 15 mesiacov od nadobudnutia účinnosti kúpnej zmluvy. Financovanie nákupu zabezpečí z 95 percent Operačný program Integrovaná infraštruktúra, zvyšných päť percent pokryje DPMP z vlastných zdrojov. Celková hodnota zákazky je 1 845 000 eur bez DPH, cena za jeden trolejbus je 461 250 eur bez DPH.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2017
Prešov sa nechá inšpirovať smart projektmi českej Plzne
„Viaceré z plzenských smart projektov si viem predstaviť aj v meste Prešov," skonštatovala primátorka Andrea Turčanová po pracovnej návšteve českého mesta Plzeň. 
viac
31.10.2019
V Prešove pribudlo osem nových prístreškov pre bicykle
Prešovčania si už o niekoľko dní budú môcť bezpečne odložiť svoj bicykel. Mesto Prešov v stredu prevzalo od zhotoviteľa nové cykloprístrešky, ktoré sú pokračovaním projektu Central MeetBike. Prístrešky budú slúžiť pre širokú verejnosť na krátkodobé parkovanie bicyklov. TASR o tom informoval hovorca
viac
30.06.2020
Prešovskí cyklisti môžu naplno využívať všetky cykloprístrešky
So začínajúcou cyklistickou sezónou mesto Prešov rozbieha ostrú prevádzku cykloprístreškov, ktoré sú plne pripravené na používanie. Elektronické čipy k prístreškom si môžu užívatelia zapožičať na jeden deň alebo na celý rok na mestskom úrade.
viac
31.05.2021
Žiaci ZŠ Československej armády sa budú učiť v špecializovaných učebniach
Mesto Prešov vďaka podpore Európskej únie postupne skvalitňuje vyučovací proces v základných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Žiakom a učiteľom v ZŠ Československej armády takto urobia radosť nové špecializované učebne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %