Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.11.2020 09:40

Prešov má novú "exkluzívnu" zberateľskú bankovku


Snímka zdroj: (msú).


V prešovskom mestskom informačnom centre sa dá od piatka 13. novembra nájsť nová zberateľská eurobankovka. Jej motívom je podobizeň slovensko-amerického bankára zo Šariša Michala Bosáka a podľa radnice ide o "exkluzívnu zberateľskú záležitosť".


„Prešovská bankovka je jedna z historicky prvých slovenských MemoEuro suvenírových bankoviek od nemeckej spoločnosti Euroscope,” informuje mesto Prešov na svojej internetovej stránke s tým, že autorom grafického návrhu je akademický maliar a rytec poštových známok Rudolf Cigánik z Handlovej.       

Zberateľskú bankovku vytlačili v limitovanom náklade 5000 kusov v Holandsku, a ako uvádza samospráva, každý kus má iné výrobné číslo, a preto sa stáva "unikátom". Vyrobená je zo 100-percentne bavlneného papiera, ktorý sa používa aj pri výrobe skutočných bankoviek a je tiež opatrená ochrannými prvkami, čím je zabezpečená aj proti zneužitiu pri použití v čítačkách bankoviek alebo v automatoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Zberateľov poteší suvenírová bankovka s motívom Medeného hámra
Práca v Medenom hámri, kde sa vykúvali rôzne polotovary a predmety dennej potreby, sa stala námetom suvenírovej bankovky, ktorej predaj spustia tento týždeň v Banskej Bystrici.
viac
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
23.11.2020
Uvoľnenie opatrení znova otvorilo krajské múzeá a galérie
Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú opäť otvorené pre verejnosť.
viac
24.11.2020
V Prešove vypravil DP na cesty desať nových trolejbusov
Desať nových trolejbusov vypravil v pondelok na cesty Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %