Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.11.2022 12:50

Prešov sa ladí do vianočných farieb


Ilustračná snímka MsÚ Prešov


Centrum mesta Prešov v priestore pred Konkatedrálou sv. Mikuláša už zdobí veľký vianočný stromček. Smrek z Ulice 17. novembra má približne 15 metrov a stane sa jednou z dominánt tohtoročnej vianočnej výzdoby v meste.


Smrek pichľavý má 50 rokov, je vysoký približne 15 metrov a tento rok zatienil aj mladšie ročníky stromčekov. Stal sa vianočným stromčekom mesta Prešov. Je zelenomodrej farby, ktorou pripomína jedličku. Z Ul. 17. novembra č. 116 ho spoločnosť Technické služby mesta Prešov previezla až na námestie v historickom centre mesta.

Pre bezpečnosť návštevníkov centra mesta má vianočný stromček stabilný betónový základ, aby sa predišlo jeho pádu. Zaistený je drevenými klinmi. Vianočný stromček v centre mesta sa rozžiari svetielkami už tradične na Deň sv. Mikuláša 6.12.2022.

Smrek sa stal tohtoročným vianočným stromčekom mesta Prešov na základe žiadosti obyvateľov bytového domu, pri ktorom rástol. Nachádzal sa v blízkosti bytového domu a miestnym obyvateľom tienil do okien. V prípade nepriaznivého počasia alebo silného vetra by navyše mohlo dôjsť k poškodeniu fasády bytovky.

K vianočnej výzdobe mesta Prešov neodmysliteľne patrí aj veľký adventný veniec, ktorý je inštalovaný v Južnom parku.

Výzdoba v meste Prešov bude ladená v odtieňoch zlatej v kombinácii s briliantovou bielou a červenou. Do zlato-bielych tónov bude ladená aj vianočná výzdoba na celej Hlavnej ulici. Výzdoba je vyrobená z materiálov, ktoré vyniknú aj počas dňa, keď nebude zapnuté osvetlenie. Vianočnú výzdobu na Hlavnej ulici prvýkrát rozsvietime 25.11.2022 počas slávnostného otvorenia Prešovských vianočných trhov.

V Južnom parku budú umiestnené svetelné inštalácie - 3D anjel, kvety, ľadové kryštály, vianočné gule a hviezda, ktoré potešia Prešovčanov aj všetkých návštevníkov nášho mesta. Svetelné inštalácie bude už tradične dopĺňať aj rodinka tučniakov.

Vianočnú výzdobu v Prešove bude dotvárať aj alej vianočných stromčekov, ktoré budú ozdobovať žiaci prešovských ZŠ. Pri konkatedrále bude umiestnený drevený vyrezávaný betlehem. Adventnú atmosféru v meste dotvorí vianočná hudba.

Vianočné osvetlenie v ostatných častiach mesta, vrátane vianočných stromčekov a svetelných inštalácií v Južnom parku, bude rozsvietené na Deň sv. Mikuláša 6.12.2022.

Vianočná výzdoba v centre mesta sa bude zapínať každý deň, vždy súbežne s verejným osvetlením. V rámci šetriacich opatrení bude výzdoba v nočných hodinách vypnutá, vždy na 6 hodín, každú noc.

Autor: (ts-MsÚ Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Vianočný stromček v Bruseli bude zo Slovenska
Primátor Bruselu Yvan Mayeur v stredu (9.11.) na tlačovej konferencii zameranej na priebeh vianočných sviatkov v hlavnom meste Belgicka oznámil, že tohoročné "Zimné radosti" bude na námestí Grand Place zdobiť vianočný stromček zo Slovenska, na pripomenutie slovenského predsedníctva v Rade EÚ.
viac
02.12.2019
Symbolom adventného obdobia je veniec so štyrmi sviečkami
Symbolom duchovnej prípravy na slávenie Vianoc - adventu, je v kresťanskej cirkvi adventný veniec so štyrmi sviečkami. Tie sa zapaľujú postupne počas štyroch adventných nedieľ.
viac
04.12.2021
Na Mikuláša sa v Prešove rozsvieti vianočná výzdoba a odštartuje Mapa Vianoc
Tradičné vianočné stánky na Hlavnej ulici v Prešove aj tento rok nahradí Mapa Vianoc. Mesto ju spustí symbolicky v deň rozsvietenia vianočného stromčeka na námestí, ktorý prvýkrát zažiari 6. 12. 2021.
viac
12.11.2022
Vianočné osvetlenie v meste zdražovanie energií neovplyvní
Vianočné osvetlenie v Banskej Bystrici zdražovanie cien energií neovplyvní. TASR to v piatok potvrdila hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %