Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
31.12.2019 02:15

Prešovčanke Márii prišiel zablahoželať aj viceprimátor Vladimír Feľbaba


Veľa zdravia pani Mária Gáloczyová.


Krátko pred Vianocami sa v Zariadení pre seniorov Náruč v Prešove uskutočnila krásna oslava. Úžasných 101 rokov tu v kruhu svojej rodiny a priateľov oslávila Mária Gáloczyová.


Pani Gáloczyová oslávila nádherný vek v kruhu svojej rodiny a priateľov zo Zariadenia pre seniorov Náruč na Veselej ulici. Zablahoželalo jej aj vedenie Náruče a ku gratulantom sa pripojil aj viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba. Oslávenkyni poprial najmä veľa zdravia a energie, a vyslovil želanie, aby sa takto všetci spoločne s pani Máriou stretli pri oslave aj o rok.

Oslavu 101. narodenín pani Márie sprevádzala hudba a vystúpenie seniorov z Náruče. Pani Mária si počas vystúpenia zatlieskala a viackrát sa dokonca k spevu ľudových piesní aj pripojila, i keď ju trápi sluch. Bez väčších problémov sa sama podpísala do pamätnej knihy mesta Prešov a aj svoju narodeninovú tortu rozkrojila bez pomoci, a to veľmi precízne. Príbuzní prezradili, že na krájaní zákuskov si vždy dávala veľmi záležať.

Mária Gáloczyová sa ako jediné dieťa svojich rodičov narodila v roku 1918 v Starej Ľubovni, kde žila 6 rokov. Potom sa s rodičmi presťahovala do Košíc a od roku 1932 žije v Prešove. Vyštudovala dievčenskú školu. Túžila sa stať učiteľkou, no to sa jej, žiaľ, nesplnilo. Pracovala najprv v cukrárni pri terajšom Kine Scala, neskôr ako účtovníčka pre spoločnosť Zdroj. V roku 1942 sa vydala a s manželom spolu žili krásnych 51 rokov. Narodili sa im 4 deti, 3 dcéry a syn. Pani Mária má 8 vnúčat, 14 pravnúčat a jedného prapravnuka.

Do svojich 95 rokov sa o seba vedela postarať úplne sama, dokonca ešte pracovala v záhrade. Často chodila na prechádzky, čítala dennú tlač, knihy aj časopisy. Fascinovala ju príroda i vzdialené krajiny. Výborne ovládala zemepis a veľmi rada „cestovala prstom po mape“. Obľubovala aj matematiku.

V Zariadení pre seniorov Náruč v Prešove sa o 101-ročnú oslávenkyňu starajú od novembra 2016, teda tri roky. Personál ju počas oslavy neprestajne chválil: „Pani Mária veľmi rada cvičí fyzioterapeutické cvičenia, zaujíma ju dianie okolo a stále si spieva," usmieva sa jedna z ošetrujúcich zdravotných sestier.

Pani Márii Gáloczyovej ku krásnym 101. narodeninám srdečne blahoželáme a prajeme najmä veľa zdravia a síl.

 

Autor: (len)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví storočnicu skautov na východnom Slovensku
Nová výstava v Rákociho paláci mapuje sto rokov skautingu v Prešove a na východnom Slovensku. Návštevníci tu nájdu historické dokumenty, fotodokumentáciu a rôzne skautské predmety. Organizátorom výstavy je Východoslovenská oblasť Slovenského skautingu v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove.
viac
18.09.2021
Mestská polícia mesta Prešov si pripomína 30. výročie svojho fungovania
Mestská polícia Prešov si v tomto roku pripomína 30. výročie svojho obnovenia. Pri tejto príležitosti ocenila primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová bývalých i súčasných príslušníkov prešovskej mestskej polície a zástupcov inštitúcií, s ktorými spolupracujú.
viac
12.11.2022
Pred 775 rokmi sa začala písať história Prešova
Jedným z najvýznamnejších dátumov v histórii Prešova je 7. november 1247, kedy vznikla prvá písomná zmienka o meste. Tento rok si tak Prešov pripomína 775. výročie prvej písomnej zmienky.
viac
07.10.2023
Objavko priblíži 120-ročnú históriu prešovského liehovaru
V našom meste Prešov pôsobí už 120 rokov. Pri jeho zrode stáli známi šarišskí veľkostatkári, ale i drobní majitelia a nájomcovia liehovarov. Priblížime si vzostupy i pády liehovaru, osobnosti, ktoré sa zaslúžili o jeho rozvoj i to, ako sa mu darí v súčasnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %