Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
26.03.2021 07:50

Prešovská župa zaočkovala už viac ako 20 tisíc ľudí


Veľkokapacitné očkovacie centrum v Prešove. Snímka zdroj: (tasr).


Prešovský samosprávny kraj pokračuje v očkovaní proti koronavírusu aj nasledujúci víkend a to v rovnakom režime vo všetkých troch veľkokapacitných vakcinačných centrách (VKOC). V Poprade a v Humennom sa bude očkovať len počas soboty, v Prešove navyše aj v nedeľu.


Na najbližší víkend (27. – 28. 3.) má župa k dispozícii 5385 dávok vakcíny AstraZeneca. Pre Prešov je pritom určených 3585 vakcín pre sobotu aj nedeľu, pre Poprad a Humenné po 900 vakcín na sobotu. Opäť sa bude očkovať podľa zoznamu dodaného Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI), kde sa záujemcovia majú možnosť prihlásiť podľa aktuálnej stratégie očkovania. V prípade uvoľnenia kapacít župa oslovuje náhradníkov cez vlastný rezervačný systém.

„Záujem o očkovanie je veľký, kapacity našich troch veľkokapacitných očkovacích centier sú k dnešnému dňu takmer naplnené. Po skúsenostiach z posledných týždňov sme navyše aktuálne vo vlastnej réžii spustili nový rezervačný systém, do ktorého môžu prihlásiť náhradníkov len ambulantní lekári v zmysle platnej vyhlášky. Musíme byť pripravení a robiť záložné zoznamy ľudí, ktorí spĺňajú kritériá, aby sme naplno, transparentne a bezpečne využili všetky ponúkané možnosti vakcinácie,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Ambulantní lekári pritom môžu nahlasovať náhradníkov len podľa kritérií, ktoré sú uvedené vo vyhláške Ministerstva zdravotníctva SR (96/2021 Z.z). Ide o pacientov so závažnými diagnózami, ktorých liečia a vedia ich odporučiť i zaregistrovať na očkovanie.

„Na jeden očkovací deň vyčleňujeme pre náhradníkov približne 15 % z alokovanej kapacity vakcín pre každé veľkokapacitné očkovacie centrum. Štatisticky nám totiž vychádza, že zhruba päť percent zaregistrovaných sa na očkovanie nedostaví. Ďalších desať percent vieme zaočkovať tzv. jedenástou dávkou vakcíny z každej liekovky, ktorá je Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv dovolenou dávkou na plnohodnotné využitie,“ doplnil vedúci odboru zdravotníctva Jozef Tekáč.

Prešovský samosprávny kraj prvé veľkokapacitné centrum zriadil v Prešove 27. februára.

Postupne pribudli VKOC v Humennom a v Poprade. Župa v nich doteraz zaočkovala za sedem očkovacích dní 20 572 ľudí.

„Je to slušná bilancia, no sme pripravení zvládnuť aj vyššie čísla a kapacitu vakcinačných centier. Naším zámerom je očkovať minimálne desať tisíc ľudí týždenne a rozšíriť našu pôsobnosť aj v ďalších častiach regiónu. Veríme, že po veľkonočných sviatkoch sa nám podarí spustiť ďalšie centrá v Starej Ľubovni a v polovici apríla aj v Bardejove. Nateraz sme limitovaní dodávkami vakcín, ktoré by sa mohli zdynamizovať, aby sme čo najrýchlejšie zaočkovali obyvateľov kraja a vrátili ich k normálnemu životu pred pandémiou,“ dodal predseda M. Majerský.

Autor: (Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2021
PSK zriadi veľkokapacitné očkovacie centrá, prvé vznikne v Prešove
Prešovský samosprávny kraj (PSK) zriadi na svojom území veľkokapacitné očkovacie centrá. Prvé vznikne v Prešove, ďalšie pribudnú vo vybraných mestách v rámci celého kraja.
viac
06.03.2021
Kraj pripravil na víkend dve veľkokapacitné centrá v Prešove a Humennom
Prešovský samosprávny kraj cez víkend otvorí dve veľkokapacitné očkovacie centrá, a to v Prešove a v Humennom. K dispozícii bude mať vyše šesť tisíc očkovacích dávok Astra-Zeneca. Vakcínu proti Covid-19 dostanú priorizované skupiny, o ktorých rozhoduje ministerstvo zdravotníctva.
viac
25.05.2021
Pre záujemcov o preočkovanie AstraZenecou zriadi PSK vlastný registračný systém
Prešovský samosprávny kraj uplynulý víkend v troch veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) v  Prešove, Poprade a Humennom podal 11 344 vakcín proti koronavírusu. Obyvateľov očkoval aj prostredníctvom svojej výjazdovej služby (VOS), ktorá sa dostala k 932 záujemcom v deviatich obciach kraja.
viac
16.06.2021
Vakcinačné centrá PSK pokorili hranicu 135-tisíc zaočkovaných
Vo veľkokapacitných očkovacích centrách Prešovského samosprávneho kraja sa uplynulý víkend podalo 6 787 vakcín proti koronavírusu, z toho pilotne v Bardejove 656 vakcín Sputnik V. Výjazdová očkovacia služba za tri dni od soboty do pondelka vyočkovala ďalších 1 085 vakcín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %