Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
25.02.2021 09:25

Prešovskí mestskí poslanci schválili viaceré zmeny v parkovaní


Ilustračná snímka: (tasr).


Prešovskí mestskí poslanci v stredu počas online rokovania schválili viaceré zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Prešov.


Jednou z nich je fungovanie parkovacej karty – Návšteva zóny. Nebude sa vydávať pre rezidenta zóny, ale na byt v danej zóne.

Radnica to zdôvodnila na základe skúseností z iných miest a požiadaviek občanov. Ide napríklad o starších občanov, ktorí nemajú motorové vozidlo a preto nie sú rezidentmi zóny, avšak v nej bývajú. Karta bude vydávaná na obdobie jedného roka.

„Žiadateľ musí mať trvalý pobyt v meste Prešov v rozsahu 120 hodín ročne, ak je na byt vydaná aspoň jedna rezidentská parkovacia karta a 170 hodín ročne v prípade, ak na daný byt nie je vydaná žiadna rezidentská karta. Návšteva za hodinu parkovania od 16.00 h do 8.00 h zaplatí 20 centov za hodinu, maximálne však jedno euro,” uvádza radnica v dôvodovej správe.

Jednou z prijatých zmien je aj to, že spoplatnené parkovanie sa nemusí zavádzať v celej zóne naraz, ale len v prípade niektorých parkovísk alebo ulíc. Opravila sa tým chyba, ktorou štyri parkoviská, na ktorých sa v minulom roku platilo, ostali od 1. januára mimo platenej zóny.

Zmenou je aj to, že zľavu zo základnej sadzby parkovného v tarifných pásmach B, C, D, R a N na prvú hodinu parkovania, zakúpenú prvýkrát v jeden deň, je možné uplatniť len cez aplikáciu. Pretože len aplikácia je prepojená s trvalými pobytmi občanov mesta registrovanými na Mestskom úrade v Prešove.

Poslanci schválili i návrh poslanca Rastislava Mochnackého, podľa ktorého dochádza k tomu, že v rezidentskej zóne parkujú nerezidenti za veľmi malé peniaze, jedno euro denne a 20 centov na hodinu. Efekt regulácie je podľa neho slabý. Navrhol, aby bola základná sadzba 20 centov za každú začatú hodinu v zónach 7 až 17 s maximálnou sadzbou jedno euro. Ďalej 50 centov za každú začatú hodinu v zónach 2, 3, 4, 5 a 6 s maximálnou sadzbou 4 eurá na deň. „V zóne 1 to bude 80 centov za každú začatú hodinu s maximálnou sadzbou 6,40 eura v čase od 8.00 h do 16.00 h. V čase od 16.00 h do 8.00 h ostáva jedno euro,” priblížil svoj návrh Mochnacký, ktorý poslanci schválili.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
Bratislava pripravuje spustenie parkovacej politiky na jeseň 2021
Celomestská parkovacia politika v Bratislave nebude spustená začiatkom roka 2021, ako sa plánovalo, ale až na jeseň 2021. Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová s tým, že od augusta beží verejné obstarávanie na jadro parkovacieho systému ParkSys.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
30.11.2020
Šaľa už na budúci rok nebude vyberať poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa od 1. januára definitívne zruší poplatok za rozvoj. Mestské zastupiteľstvo ho schválilo ešte vlani. Teraz ho na svojom novembrovom rokovaní mestskí poslanci na návrh primátora Jozefa Belického zrušili.
viac
02.01.2021
Bratislava plánuje spustiť parkovaciu politiku až na jeseň
Celomestská parkovacia politika v Bratislave nebude spustená začiatkom roka 2021, ako sa plánovalo, ale až na jeseň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %