Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.04.2020 11:25

Prešovskí poslanci schválili prijatie úveru vo výške 4 milióny eur


Na snímke poslanci Metského zastupiteľstva v Prešove počas rokovania. Snímka zdroj: (tasr).


Na dofinancovanie stavieb, ktoré má mesto schválené v pláne investičnej výstavby, prešovskí mestskí poslanci v stredu schválili úver vo výške 4 milióny eur.


Dôvodom je nepriaznivá situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Radnica predpokladá výpadok v rozpočte vo výške približne 6,5 milióna eur. Rokovanie sa konalo za prísnych hygienických opatrení.

V uvedenom úvere je podľa schváleného materiálu zahrnutá najmä suma potrebná na rekonštrukciu Jarkovej ulice, ktorej rozpočtovaná suma v pláne investícií na rok 2020 bola len 300.000 eur, pričom celková predpokladaná hodnota zákazky predstavovala viac ako 4,7 milióna eur.

„Táto však mala byť podľa odhadov za úhradu zákazky vyplatená až v nasledujúcom roku 2021. Vzhľadom na najvýhodnejšiu ponuku ceny v procese obstarávania zákazky 3,6 milióna eur s DPH a za najkratší čas realizácie, ponuka bola akceptovaná. V podmienkach dodávateľskej zmluvy je dohodnutý termín ukončenia zákazky 42 týždňov od začatia zákazky, čo znamená, že je možné, že k celkovej úhrade dôjde koncom roka, respektíve začiatkom budúceho roku. K prvej platbe má však dôjsť podľa skutočne zrealizovaných prác najneskôr do 30. novembra. Potreba prostriedkov bude závisieť od objemu uskutočnených prác, ktoré môžu byť ovplyvnené jednak počasím a jednak vládnymi opatreniami,” uvádza sa v materiáli.

Dôležitosť rekonštrukcie Jarkovej ulice spočíva podľa mesta aj v tom, že akcia je súčasťou odsúhlasených akcií v rámci strategického rozvoja, predloženého Európskej investičnej banke (EIB), na základe ktorého mesto čerpalo úverové prostriedky a predstavuje spoluúčasť financovania mestom.

Zvyšnú časť úveru, 700 000 eur, radnica plánuje použiť na dofinancovanie najmä časti nákladov na rekonštrukciu zimného štadióna a na stavby, ktorých rozpočet po realizácii verejného obstarávania je vyšší oproti pôvodne predpokladaným hodnotám. Plánuje ich použiť prípadne i na ďalšie neočakávané výdavky vyvolané v súvislosti s obmedzením šírenia nákazy koronavírusom, ako aj na doplnenie zdrojov, ktoré nie sú reálne k dispozícii ako zostatok nevyčerpaných zdrojov z EIB z roku 2019.

„K zmene plánu investičnej výstavby po obsahovej stránke a jeho vecnosti nedochádza. Mení sa spôsob financovania, respektíve zdroje krytia predmetných kapitálových výdavkov. K úplnému pozastaveniu investičnej výstavby neuvažujeme pristúpiť, pretože podpora investícií prináša pozitívne efekty v udržaní zamestnanosti a podpore podnikania v regióne, takzvaný multiplikačný efekt,” uvádza sa vo schválenom materiáli.

Poslanci z rokovania stiahli úpravu rozpočtu s predpokladaným zníženým príjmom z podielových daní. Rovnako nerokovali ani o všeobecne záväznom nariadení o nakladaní s komunálnymi odpadmi, na základe ktorého sa mala znížiť frekvencia odvozu odpadu pri rodinných domoch z týždňových na dvojtýždňové intervaly. Mesto tým chce znížiť mesačné náklady približne o 25 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
Stropkov očakáva výpadok na podielových daniach takmer 392 000 eur
Mesto Stropkov očakáva v súvislosti s koronakrízou výpadok na podielových daniach takmer 392 000 eur. Mestskí poslanci na svojom minulotýždňovom rokovaní schvaľovali zmenu aktuálneho rozpočtu.
viac
10.06.2020
Mesto Prievidza pozastavilo investície v sume takmer 280 000 eur
Opatrenie v súvislosti s výpadkom príjmov v nadväznosti na pandémiu nového koronavírusu premietla do prvej úpravy rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (8. 6.) schválili tamojší mestskí poslanci.
viac
23.10.2020
Trebišov využije návratnú finančnú pomoc štátu v sume vyše 490 000 eur
Mesto Trebišov prijme od Ministerstva financií (MF) SR návratnú finančnú výpomoc vo výške 490.300 eur. Zo strany štátu ide o finančnú kompenzáciu výpadkov príjmov samospráv v dôsledku prvej vlny pandémie nového koronavírusu, keďže sa výrazne znížil výber dane z príjmov fyzických osôb.
viac
29.10.2020
Žarnovica prijme návratnú finančnú výpomoc vo výške viac ako 130 000 eur
Poslanci mesta Žarnovica na stredajšom (28. 10.) mestskom zastupiteľstve schválili prijatie návratnej finančnej výpomoci od štátu. Mesto tak získa na kompenzáciu výpadku dane z príjmu fyzických osôb 131 121 eur, potvrdila zástupkyňa primátora Alena Kazimírová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %