Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.01.2018 08:00

Preveria sociálne zariadenia či efektivitu lesného a odpadového hospodárstva


Ilustračná snímka: euractiv.sk


Najvyšší kontrolný úrad SR plánuje v tomto roku uskutočniť 23 kontrolných akcií, vypracovať šesť predbežných štúdií a tri analytické správy, v rámci ktorých preverí celkovo 293 subjektov.


Už minuloročná kontrola systému uzatvárania a plnenia zmlúv identifikovala viaceré riziká v oblasti zazmluvňovania právnych, analytických či poradenských služieb zo strany štátnych inštitúcií. Aj z tohto dôvodu kontrolóri zhodnotia opodstatnenosť zmluvných vzťahov vo vybraných oblastiach služieb, a zároveň preveria kvalitu dodaného predmetu zmluvy kontrolovaným subjektom a postup jeho ďalšieho využitia.

V oblasti školstva NKÚ SR preverí financovanie a čerpanie financií na jednotlivé projekty naviazané na vedecké parky a výskumné centrá, a zároveň, či poskytnuté prostriedky splnili svoj účel. Na základe vypracovanej predbežnej štúdie si kontrolóri posvietia na poskytovanie sociálnych služieb pre seniorov. Cieľom kontroly je poukázať na to, do akej miery sa napĺňajú strategické ciele v starostlivosti o seniorov v pobytových zariadeniach.

Najvyššia kontrolná inštitúcia spúšťa v tomto roku komplexnú kontrolu zameranú na hospodárenie nielen štátnych, ale aj mestských a obecných lesov. Kontrolóri sa sústredia na hospodárenie štátnych podnikov, nakladanie s drevom a obhospodarovanie lesov, ako aj realizáciu politiky lesného hospodárstva a plnenie úloh, vyplývajúcich z Národného programu využitia potenciálu dreva SR a Národného lesníckeho programu SR, či na program starostlivosti o lesy.

Kontrolóri sa zamerajú aj na efektívnosť a účinnosť systému triedeného zberu komunálneho odpadu v obciach a na plnenie opatrení štátu prijatých na podporu zvýšenia podielu triedeného zberu na celkovom komunálnom odpade. Ďalšia kontrola environmentálneho zamerania súvisí s vyhodnotením stavu zavedenia opatrení ochrany pred povodňami na rôznych úrovniach.

V oblasti samosprávy kontrolóri preveria hospodárnosť a účinnosť zavádzania projektu Dátového centra obcí a miest, ako aj obnovy a modernizácie verejného osvetlenia samospráv. V tejto súvislosti budú vyhodnocovať dosiahnuté úspory elektrickej energie.

Kontrolóri plánujú v roku 2018 vykonať osem kontrol súladu, sedem kombinovaných kontrol výkonnosti a súladu, tri kontroly výkonnosti, rovnaký počet kontrol v kombinácii súladovej, výkonnostnej a finančnej kontroly a dve kombinované kontroly súladu a finančnej kontroly. V rámci nich úrad zrealizuje dve medzinárodné kontrolné akcie zamerané na pripravenosť slovenskej vlády zaviesť Agendu OSN 2030 a na plnenie troch vybraných čiastkových cieľov v oblasti vedeckého výskumu a environmentálnej politiky.

Druhá medzinárodná kontrola prebehne v spolupráci s NKÚ ČR. Snahou kontrolórov bude poukázať na dôležitosť uplatňovania antidumpingových a vyrovnávacích ciel ako nástroja ochrany domáceho trhu, ako aj na vyhodnotenie účinnosti opatrení politík EÚ v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

Obecne noviny č. 3-4/2018

Autor: (Zdroj: nkú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2018
Kapacita zariadení pre seniorov na Slovensku je alarmujúco nedostatočná
Najvyšší kontrolný úrad vyzýva zodpovedných prijímať také strategické opatrenia, ktoré prispejú k zvýšeniu kapacít zariadení sociálnych služieb pre seniorov a zároveň povedú k lepšiemu finančnému ohodnoteniu práce opatrovateľov.
viac
01.02.2021
Svidník získal financie na strategické dokumenty týkajúce sa rozvoja mesta
Na vytvorenie strategických dokumentov, podľa ktorých sa bude mesto rozvíjať, získal Svidník takmer 330 000 eur. Ide o projekt v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS).
viac
12.03.2021
Zdravie ľudí ohrozujú nebezpečné skládky odpadu
Na Slovensku sa skládkuje dvojnásobok odpadu v porovnaní s európskym priemerom a štát nemá nastavený účinný systém kontroly prevádzkovateľov jednotlivých skládok. Za ostatných desať rokov objem skládkovaného odpadu stále rástol a to v priemere 3,5 % ročne na každého obyvateľa.
viac
22.12.2021
Ochrana a obnova lesa musia mať prednosť pred finančným ziskom z predaja dreva
Hospodárenie v lesoch na Slovensku sa riadi nejednotnými pravidlami, investície do obnovy a výsadby lesa sú nedostatočné. Trvalo udržateľné hospodárenie s drevom s dôrazom na spoločenskú a ekologickú hodnotu lesa by malo mať podľa predsedu NKÚ SR Karola Mitríka prednosť pred ziskom z predaja dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %