Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.01.2020 08:00

Prezidentka: Funkčné samosprávy prispievajú k rastu i prosperite celej krajiny


Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová počas novoročného prijatia predstaviteľov samosprávnych združení Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a SK8. FOTO TASR - Pavol Zachar.


Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie, akú krajina môže mať. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo svojom príhovore pri stretnutí so zástupcami samosprávnych združení, ktorí dostali do Prezidentského paláca pozvanie v rámci novoročných prijatí hlavy štátu.


Prezidentka na stretnutí ocenila proces decentralizácie a vývoj, ktorým prešla samospráva od svojho vzniku po súčasnosť. "Demokracia v SR by nebola úplná a možná, ak by sa samospráva neuplatňovala všade tam, kde majú občania právo prejaviť svoj názor,“ dodala prezidentka, ktorá je presvedčená, že práve samosprávy a ich dobré fungovanie prispievajú k rastu a prosperite celej krajiny.       

V tejto súvislosti zvýraznila nevyhnutnosť spolupráce samospráv so svojimi obyvateľmi, súčinnosti samospráv i ich združení medzi sebou a najmä spolupráce samospráv s ďalšími aktérmi verejnej správy. Na nevyhnutnosť vzájomného pochopenia poukázala osobitne pri téme nových výziev, nárastu kompetencií a povinností samospráv a ich finančného krytia. "Je prirodzené, že v otázkach oblasti preneseného výkonu štátnej správy či prerozdeľovania daňových príjmov vznikajú rozdielne názory, je však dôležité, aby sa riešili v partnerskom dialógu," zdôraznila Čaputová. Zaželala preto zástupcom samospráv, aby našli "v týchto, i mnohých ďalších otázkach" spoločnú reč s predstaviteľmi výkonnej a zákonodarnej moci, ktorí dostanú mandát po februárových voľbách.       

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček v príhovore zdôraznil význam verejnej správy pre chod štátu. Avizoval, že ÚMS predstaví na konci januára návrh reformy verejnej správy, dotýkajúcej sa všetkých oblastí života. Za úniu žiada, aby nová vláda zriadila komisiu pre štrukturálnu reformu verejnej správy. "Už teraz rokujeme s politickými stranami o nevyhnutnosti zriadenia tejto komisie, ktorá bude mať politické požehnanie," uviedol Rybníček, ktorý požiadal prezidentku o podporu v tejto snahe.       

Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič nepochybuje o tom, že pre budúcu exekutívu i zákonodarný zbor bude reforma verejnej správy dôležitou témou. "Predpokladám, že nové programové vyhlásenie akejkoľvek vlády bude musieť obsahovať ambíciu, aby prišlo k auditu samosprávnych kompetencií," naznačil Viskupič.       

Predseda Združenia miest a obcí (ZMOS) Branislav Tréger zdôraznil, že mestá a obce  v histórii nikdy nestratili svoju cenu pre chod a význam celej spoločnosti. "Chcem vás ubezpečiť, že aj my budeme robiť všetko preto, aby naše mestá a obce rástli, aby boli solidárne a aby sa v nich ľudia cítili dobre,“ povedal v príhovore.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
27.04.2022
Prezidentka: Samosprávam by pomohlo zastropovanie cien energií
Nový stavebný zákon, ktorý je v procese schvaľovania, bol jednou z tém utorkového stretnutia prezidentky SR Zuzany Čaputovej so zástupcami mestskej a krajskej samosprávy v Prešove. Venovali sa i téme realizovaných investičných akcií a zvyšovaním cien.
viac
06.06.2022
Prezidentka prijme sociálnych partnerov aj zástupcov samospráv
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (6. 6.) prijme v súvislosti so schválením protiinflačného balíka sociálnych partnerov, predstaviteľov samosprávy aj zástupcov prorodinných organizácií. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.
viac
14.01.2023
Prezidentka SR: Štát musí rátať so samosprávami nielen v dobe krízy
Bolo by prospešné, ak by štát so samosprávami rátal nielen v dobe krízy, keď potrebuje ich pomoc, ale aj vtedy, keď prichádza k rozhodnutiam výrazne ovplyvňujúcim ich rozpočty a kompetencie. Pri piatkovom novoročnom prijatí predstaviteľov samospráv to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %