Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.03.2021 10:45

Prezidentka ocenila prístup samospráv a ich kľúčovú úlohu pri vakcinácii


Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová, podpredseda vlády SR, minister financií SR a zastupujúci minister zdravotníctva SR Eduard Heger a predseda BBSK Ján Lunter počas tlačovej konferencie v budove vakcinačného centra v Banskej Bystrici 26. marca 2021. FOTO TASR - Ján Krošlák.  


Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila prístup samospráv, ktoré podľa jej slov zohrávajú absolútne kľúčovú úlohu pri vakcinácii proti ochoreniu COVID-19. Urobila tak v piatok po návšteve krajského očkovacieho centra v Banskej Bystrici a Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta.


„Dnešok by som nazvala dňom dobrých správ. Pretože stretnutie v banskobystrickej nemocnici, kde vykazujú znížený stav hospitalizácií, ale aj skúsenosť, ktorú sme mohli na vlastné oči vidieť v tomto vakcinačnom centre, sú samé dobré správy,“ povedala Čaputová.       

Prezidentka v boji s pandémiou ocenila zásluhy samospráv na miestnej aj regionálnej úrovni, kľúčovú úlohu podľa jej slov zohrali pri plošnom testovaní, aktuálne ju zohrávajú pri vakcinácii. „Samosprávne kraje veľmi aktívne pristúpili k tejto úlohe a zriadili na svojich územiach veľkokapacitné vakcinačné centrá,“ doplnila Čaputová.       

Pri návšteve Banskej Bystrice absolvovala prezidentka rokovania so združením samosprávnych krajov SK 8 aj s reprezentantmi Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Ako uviedla, počas rozhovorov odzneli veľmi užitočné informácie pre všetky zúčastnené strany.       

„Všetky samosprávne kraje od minulého víkendu disponujú unikátnou infraštruktúrou, ktorá pred 11. februárom neexistovala ešte ani ako idea,“ informoval po stretnutí predseda SK 8 Jozef Viskupič s tým, že zriadiť veľkokapacitné očkovacie centrá sa samosprávnym krajom podarilo v rozmedzí niekoľkých týždňov. Viskupič tiež zdôraznil, že je potrebné, aby sa k vakcíne na ochorenie COVID-19 čím skôr dostali ľudia, ktorí síce nespĺňajú vekové kritérium, ale patria medzi chronicky chorých pacientov.       

Minister financií Eduard Heger (OĽANO), dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva, označil veľkokapacitné vakcinačné centrá za ukážku dobrej spolupráce štátu a samospráv. „Každou vakcínou, ktorou zaočkujeme občana Slovenskej republiky, zasadzujeme veľmi silný úder pandémii a výrazne sa približujem k víťazstvu nad pandémiou,“ poznamenal Heger. Ako dodal, do leta by Slovensko malo disponovať 5 mil. dávok objednaných registrovaných vakcín.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2020
V ETM bude dopravná karta zadarmo, kraj podporí aj cestovanie za kultúrou
Banskobystrický samosprávny kraj sa od 16. do 22. septembra zapojí do Európskeho týždňa mobility 2020. V rámci neho pripravil viacero aktivít, ktoré podporia využívanie alternatívnych druhov dopravy, zameria sa tiež na kultúru a stredoškolákov.
viac
20.11.2020
Mesto získalo ocenenie Senior Friendly
Mesto Nitra sa pripojilo k samosprávam, ktoré boli ocenené za pomoc a starostlivosť preukazovanú seniorom. Najvyššie ocenenie, ktorým je plaketa Senior Friendly, získali okrem Nitry aj mestá Banská Bystrica a Prešov.
viac
29.10.2021
Príďte sa zaočkovať 30. októbra do Sásovej alebo na Fončordu
Vzhľadom na to, že epidemiologická situácia sa na Slovensku neustále zhoršuje, čo platí aj pre banskobystrický okres, mesto Banská Bystrica v spolupráci s BBSK a ZMOS zabezpečilo 2 výjazdové mobilné očkovacie jednotky, kde sa obyvatelia môžu dať zaočkovať bez potreby registrácie.
viac
27.03.2024
Samospráva ocenila riaditeľov vzdelávacích inštitúcií
Sálu banskobystrického Robotníckeho domu v utorok zaplnilo 40 pedagógov, ktorí stoja na čele materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica. Za svoju prácu v školstve a za prínos k vzdelávaniu detí si z rúk primátora Jána Noska prevzali ocenenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %