Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
27.08.2022 10:00

Prezidentka: Samosprávy avizujú, že idú do ťažkých čias


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a primátor mesta Brezová pod Bradlom Jaroslav Cihan počas stretnutia v Brezovej pod Bradlom (okres Myjava)FOTO TASR - Lukáš Grinaj


Samosprávy, nielen v Myjave alebo Brezovej pod Bradlom, ale aj predtým na Gemeri a Hornej Nitre, hovoria, že ideme do ťažkých čias. A to vrátane finančných dosahov, energetickej krízy či legislatívy, ktorú schvaľuje parlament často v rozpore s ústavou.


Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po výjazde do Starej Turej, Brezovej pod Bradlom a Myjavy.     

 "Ako povedala jedna z predstaviteliek samosprávy na rokovaní, potrebujú, aby ich aspoň nechali robiť ich prácu. Aby vedeli fungovať v predvídateľnom prostredí. Je mi naozaj ťažké počúvať tieto slová kritiky, či som sa stretla s dôchodcami, samoživiteľmi, podnikateľmi alebo, ako som spomínala, s predstaviteľmi samospráv, na ktorých dopadajú často nepripravené zásahy do ich rozpočtov," uviedla prezidentka.      

Doplnila, že z úst ľudí počúva úplne iné témy než sú tie, o ktorých počuť v médiách ako o dôvodoch hádok politikov. "Sme v ťažkej situácii, sme vo vládnej kríze. Očakávam, že najneskôr zajtra nám predstavitelia vládnej koalície predstavia riešenia, lebo to, čo potrebujeme, je stabilná vláda," doplnila Čaputová.      

Podľa jej slov očakáva, že zajtra sa uskutoční posledné stretnutie, z ktorého bude jasné, v akej zostave bude vláda pokračovať. "Následne by som sa mala ujať svojich ústavných právomocí, ktoré súvisia s prípadným podaním demisie a v rámci toho sa vyjadrím k celej situácii. Preferujem priamo vymenovanie nových ministrov, nie dočasné pomenovanie. Aj o tom budem hovoriť s predsedom vlády," povedala prezidentka.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2022
Samosprávy majú byť partnerom štátu pri témach, ktoré sa ich týkajú
Samosprávy by mali byť váženým partnerom štátu pri rozhodovaní o témach, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla počas pondelkového prijatia zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a združenia samosprávnych krajov SK8.
viac
06.06.2022
Prezidentka prijme sociálnych partnerov aj zástupcov samospráv
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (6. 6.) prijme v súvislosti so schválením protiinflačného balíka sociálnych partnerov, predstaviteľov samosprávy aj zástupcov prorodinných organizácií. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.
viac
01.04.2023
Bezplatný workshop pre samosprávy „Učiace sa mestá“
Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti pozýva na celodenný bezplatný workshop pre samosprávu o riadenej participácii: Učiace sa mestá a obce v Prešove a Košiciach.
viac
14.07.2023
Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme
Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %