Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.12.2022 12:35

Pri cyklomagistrále Terchovská dolina vysadili listnaté stromoradie


Snímka zdroj: (zilinak.sk).


Listnaté stromoradie, dlhé viac ako jeden kilometer, vysadili pri cyklomagistrále Terchovská dolina v Tepličke nad Váhom a Nededzi v okrese Žilina.


Po dohode s obcami vysadila Nadácia Kia Slovakia 150 rýchlorastúcich okrasných stromov, odolných voči extrémnym podmienkam a škodcom. "Dlhodobo vytvárame príležitosti pre komunitné organizovanie s cieľom ochrany a tvorby životného prostredia. K jeho zlepšeniu sme však chceli prispieť aj realizáciou vlastného projektu, pričom v zelených aktivitách plánujeme pokračovať," povedal správca nadácie Tomáš Kováč.

Stromoradie bude podľa starostu Tepličky nad Váhom Viliama Mrázika slúžiť ako dôležitý prvok krajinotvorby a v neskoršom veku drevín ako vetrolam. "Taktiež napomôže prirodzenou vodozádržnou vlastnosťou formou absorpcie či zamedzovaním nadmerného výparu vody. V neposlednom rade to bude prirodzená líniová 'čistička' znečisteného vzduchu od súbežnej miestnej komunikácie," uviedol.

Starosta Nededze Peter Vajda podotkol, že sa podarilo zvýšiť nielen komfort návštevníkov cyklotrasy, ale tiež zlepšiť charakter krajiny. Stromy v budúcnosti odovzdajú obciam, ktoré prevezmú činnosti spojené so starostlivosťou a ich údržbou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2017
Žilinská župa otvorila sezónu cyklobusov
Žilinský župan Juraj Blanár spolu s generálnym riaditeľom SAD Žilina Petrom Pobehom vypravili v nedeľu 11. júna z Vrútok prvý cyklobus tohtoročnej sezóny. Unikátnu možnosť prepravy pre cyklistov tak župa ponúkne aj v lete 2017.
viac
22.02.2020
V doline Zbojského potoka chcú trvalo pestovať viacetážové porasty
Štátny podnik Lesopoľnohospodársky majetok Ulič (LPM) bude v doline Zbojského potoka v okrese Snina pestovať trvalo viacetážové porasty.
viac
10.10.2022
Stavbu cyklomagistrály Terchovská dolina oficiálne ukončili
Stavbu cyklomagistrály Terchovská dolina, ktorá spája deväť katastrálnych území medzi Žilinou do Terchovou, minulý týždeň oficiálne ukončili.
viac
22.10.2022
Terchovská cyklomagistrála je odovzdaná, spája celkovo deväť katastrálnych území
Za prítomnosti zástupcov Malá Fatra OOCR MF, mesta Žilina, Žilinského samosprávneho kraja a Nadácie Kia Slovakia bola slávnostne odovzdaná stavba cyklomagistrály Terchovskej doliny, ktorá na viac ako 23 kilometroch spája celkovo deväť katastrálnych území v smere zo Žiliny do Terchovej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %