Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
28.08.2019 12:45

Pri hájovni pod Babou horou oslávia jubileá Hviezdoslava aj Urbana


Hviezdoslavovaj hájovňa pod Babou horou v Oravskej Polhore. Snímka zdroj: Oravské múzeum


Podľa riaditeľky správcovského Oravského múzea so sídlom v Dolnom Kubíne Márie Jagnešákovej oslávia 170. výročie narodenia Pavla Országha Hviezdoslava a 115. výročie narodenia Mila Urbana.


Stretnutie pri Hviezdoslavovej hájovni pod Babou horou v Oravskej Polhore sa tento rok bude niesť v duchu významných výročí.       

Program otvorí slávnostná svätá omša v areáli hájovne krátko predpoludním. „Stretnutie pri Hviezdoslavovej hájovni má v Oravskom múzeu už dlhoročnú tradíciu a teší sa veľkej obľube zo strany návštevníkov. Tento rok sa okrem predstavenia dvoch velikánov slovenskej literatúry môžu návštevníci tešiť na hudobné vystúpenie Kysuckého Prameňa a Heligonkárov spod Choča Základnej umeleckej školy Petra M. Bohúňa,“ priblížila Jagnešáková s tým, že na lúke za hájovňou sa uskutoční sprievodný program pre deti a zabezpečené bude aj občerstvenie.

Stretnutie sa uskutoční v nedeľu 1. septembra v čase od 11.30 h do 15.30 h v areáli Hviezdoslavovej hájovne na Podvrší. Vstup je bezplatný.

Lokalita pod Babou horou je spojená s osobami dvoch významných predstaviteľov slovenskej literatúry. V 80. rokoch 19. storočia sa okolitou prírodou často prechádzal básnik Pavol O. Hviezdoslav a hľadal inšpiráciu k dielu Hájnikova žena. Začiatkom 20. storočia sa toto miesto stalo rodiskom a inšpiráciou Mila Urbana. V areáli hájovne v Rovniach sú preto inštalované dve literárne expozície Oravského múzea - jedna je venovaná dielu Hájnikova žena, druhá reprezentantovi modernej slovenskej literatúry Milovi Urbanovi.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
Lesníci sa obávajú, že lykožrút zničí oravské lesy
Oravskí lesníci už viac ako desaťročie bojujú so zvýšeným náporom podkôrneho hmyzu v tamojších lesoch. I keď mnohé z nich odolali v roku 2004 rozsiahlej veternej kalamite, niektoré ďalej ohrozuje a ničí lykožrút.
viac
13.09.2016
Stretnutie drotárskych majstrov
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje v dňoch 16. – 17. 9. 2016 v areáli Budatínskeho hradu jubilejný XXV. ročník celoslovenského workshopu s medzinárodnou účasťou.
viac
18.08.2017
Dedinou roka 2017 sa stala Oravská Polhora z okresu Námestovo
Víťazom národnej súťaže Dedina roka 2017 sa stala Oravská Polhora, ktorá najkomplexnejšie preukázala naplnenie princípov a požiadaviek súťaže spomedzi 20 zúčastnených dedín.
viac
13.01.2020
V Oravskej Polhore sprevádzkovali inhalatórium na slanú vodu
V Oravskej Polhore sprevádzkovali malé inhalatórium na jodo-bromovú slanú vodu spod Babej hory. Podarilo sa to zásluhou medzinárodného projektu. Podľa starostu Michala Strnála je prameň slanej vody unikátny a jeho zloženie ojedinelé v strednej Európe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %