Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
19.02.2024 09:55

Pri príprave participatívneho rozpočtu chystá mesto stretnutie s občanmi


Mestský úrad Prešov. Snímka zdroj: mesto Prešov


Mesto Prešov odštartovalo proces participatívneho rozpočtu, chystá aj stretnutie s obyvateľmi. Radnica na svojom webe informovala, že v utorok (20. 2.) od 16. hodiny odznejú v zasadacej miestnosti mestského úradu najdôležitejšie informácie pre žiadateľov o podporu projektu.


Po vydaní všeobecne záväzného nariadenia o pravidlách participácie a úvodnom stretnutí v klube Wave radnica tentoraz organizuje prvé pracovné stretnutie s verejnosťou. Na ňom odprezentuje bližšie informácie o pravidlách a postupoch pri žiadaní o podporu z rozpočtu. "Predstavený bude harmonogram cyklu participatívneho rozpočtu a žiadateľom sa ozrejmí postup podávaní žiadosti, ako aj rámce a pravidlá jednotlivých tematických skupín. Bude to tiež priestor na prvú verejnú prezentáciu projektov občanov, ktorí sa plánujú uchádzať o podporu mesta," uvádza samospráva.         

Projekt má podľa mesta podporovať všeobecne prospešné služby, komunitné verejnoprospešné projekty a iniciatívy v troch oblastiach. Ide o inováciu existujúcej alebo vytvorenie novej verejnej služby, revitalizáciu verejného priestoru a treťou oblasťou sú kultúra, šport, sociálne služby a životné prostredie. Výška podpory na jeden projekt je v rozmedzí od 1000 eur pri bežných projektoch, respektíve 1700 eur pri investičných projektoch až do 5000 eur vrátane DPH.         

Žiadateľom môže byť občianske združenie či nezisková organizácia so sídlom v Prešove alebo spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Všetky projekty budú zverejnené na webe mesta, o ich podpore rozhodnú obyvatelia prostredníctvom hlasovania.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.
viac
19.03.2020
O podpore projektov z participatívneho rozpočtu rozhodne verejnosť
Novozámocká radnica v týchto dňoch spustila verejné hlasovanie o projektoch, ktoré mesto podporí z participatívneho rozpočtu. Celkovo je v ňom vyčlenených 20 000 eur. O podporu sa uchádza 12 projektov.
viac
22.03.2021
Z participatívneho rozpočtu mesto podporí projekty sumou 12 000 eur
Považskobystrická samospráva podporí v rámci participatívneho komunitného rozpočtu Mesto si ty! zaujímavé projekty celkovou sumou 12 000 eur.
viac
09.05.2023
Participatívny rozpočet je otvorený pre projekty celý prvý polrok
Celý prvý polrok je pre Hlohovčanov otvorený proces participatívneho rozpočtu 2023. Už ôsmykrát môžu prostredníctvom neho rozhodovať o využití finančných prostriedkov na projekty vo verejnom priestore, jeho princípy chce mesto občanom predstaviť na verejnom informačnom stretnutí v stredu (10. 5.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %