Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.04.2018 11:29

Pri rodinných domoch pribudne 3050 kontajnerov na biologický odpad


Ilustračná snímka


Poprad pripravuje rozšírenie triedeného zberu biologicky rozložiteľného odpadu. Na základe výzvy, ktorá bola zameraná na triedený zber odpadov a na ich mechanicko-biologickú úpravu, podala samospráva v októbri 2016 projekt, ktorým sa uchádzala o prostriedky z OP Kvalita životného prostredia.


 "Vďaka schváleným financiám pribudne v našom meste 3050 kontajnerov na biologicky rozložiteľný odpad," uviedol v piatok na tlačovej konferencii primátor Popradu Jozef Švagerko.       

Cieľom projektu je zvýšenie miery celkového zhodnocovania odpadov na území mesta prostredníctvom zvýšenia kapacít triedeného zberu takéhoto odpadu. Radnica chce zároveň priblížiť možnosti triediť odpad občanom a zvýšiť ich informovanosť o systéme a o prínosoch triedenia. Prostredníctvom projektu sa zrealizoval nákup spomínaných zberných nádob i dopravných prostriedkov na podporu triedeného zberu, teda traktora, štiepkovača konárov a zberového vozidla.       

„Chceme touto cestou naučiť občanov hospodáriť s týmto odpadom, aby sa nevytvárali čierne skládky, aby sme dokázali tento odpad zbierať a využívať nielen pri jarnom a jesennom upratovaní. Realizáciou týchto aktivít sa dosiahne celkové zvýšenie kapacity pre triedenie komunálneho odpadu na území mesta Poprad o 1150 ton ročne, zároveň o rovnaké množstvo vzrastie množstvo vytriedeného komunálneho odpadu,“ zdôraznil Švagerko. Jednotlivé zberné nádoby budú postupne distribuované ku všetkým rodinným domom na území Popradu.       

Radnica získala na realizáciu projektu zo štrukturálnych prostriedkov nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 734.000 eur, zvyšných cez 38.000 eur vyčlenila zo svojho rozpočtu. „Prvé nádoby s objemom 240 litrov na zber zeleného odpadu zo záhrad a prípadne aj suchého kuchynského BRO z prípravy jedál, by sa do domácností mali dostať v priebehu mesiacov máj a jún,“ doplnil viceprimátor mesta Igor Wzoš s tým, že projekt oficiálne spustili v novembri minulého roka, kedy sa ukončilo prvé verejné obstarávanie na zberné nádoby a následne aj na spomínané dopravné prostriedky.      

 Informačná kampaň o triedenom zbere BRO bude cielená predovšetkým pre obyvateľov, ktorým budú dodané nádoby, prostredníctvom článkov a televízneho vysielania však pokryje všetkých obyvateľov mesta. Do informačných aktivít bude cielene zapojených viac ako 10.000 ľudí, a to prostredníctvom realizácie štyroch informačných aktivít. "Toto je prvý krok, neskôr chceme pokračovať s rozšírením kapacít na triedenie odpadu aj pri bytovkách," uzavrel Švagerko.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravuje pilotný projekt polopodzemných kontajnerov.
viac
26.08.2016
Na projekt na zhodnocovanie odpadu žiada Prievidza financie v nižšej sume
Nákup technológie a vybavenia pre spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) je súčasťou projektu, ktorý pripravila samospráva Prievidze a chce ho financovať z fondov Európskej únie.
viac
19.11.2021
V Kováčovej znižujú množstvo odpadu kompostovaním aj triedením KO
Obyvatelia rodinných domov v Kováčovej môžu triediť biologicky rozložiteľný odpad už niekoľko rokov a kompostovať ho v záhradných kompostéroch, ktoré dostali od obce.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %