Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.01.2024 03:10

Pridajte sa k nám na Prechod Beskydsko – Javorníckou magistrálou


Ilustračný výrez plagátu


Žilinský samosprávny kraj a Žilinský turistický kraj (KOCR) organizujú už budúcu sobotu (3. 2. 2024) obľúbený 11. ročník Prechod Beskydsko – Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou.


Dĺžka trasy je 22 km (11 km tam a 11 km späť). Registrácia účastníkov bude prebiehať v čase od 8.00 – 8.30 hod., na parkovisku pri reštaurácii Melocík. Na mieste štartu bude k dispozícii občerstvenie (káva, čaj, sladkosti). Po registrácii môžu účastníci individuálne vyraziť na trasu: Sedlo Melocík – Čerenka – Osada Gregušovci – Sedlo nad Zápačou – Porazisko – Sedlo pod Hričovcom – Butorky – Kasárne. Prevýšenie trasy je 443 m. Nie je podmienkou absolvovať trasu celú, účasť je na vlastnú zodpovednosť.

Každoročne sa podujatia zúčastňujú členovia KST (Klubu slovenských turistov). Účastníci majú možnosť prísť aj individuálne a využiť parkovanie na mieste. V prípade nevyhovujúcich snehových podmienok sa podujatie uskutoční 10. 2. 2024 (sobota).

Beskydsko – Javornícka lyžiarska bežecká magistrála patrí medzi najznámejšie a najvyhľadávanejšie bežecké trasy v regióne Kysuce, pričom ponúka upravené trasy v dĺžke 50 km. Je vedená pohorím Javorníkov v nadmorskej výške od 685 po 1 050 m.n.m. Nachádza sa tu viacero rozhľadní, terén je premenlivý, všetky trasy sú riadne značené (informačné stĺpy so smerovníkmi, farebné značenie).

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Snažíme sa zlepšovať podmienky na športové vyžitie pre domácich aj zahraničných návštevníkov. Uvedomujeme si výnimočnosť Beskydsko – Javorníckej magistrály, pričom každoročne investujeme do jej údržby, vrátane výmeny informačných panelov približne 10 000 eur.“

Beskydsko – Javornícku lyžiarsku bežeckú magistrálu spravuje Žilinský samosprávny kraj, so zjazdnosťou trasy pomáhajú zmluvní partneri. Podrobnosti na stránke zilinskazupa.sk.

 

 

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2019
Ponuka cestovného ruchu v Žilinskom kraji láka turistov v zime aj v lete
Bežkárske trate, lyžiarske strediská, kultúrne pamiatky ako i cyklotrasy. Ponuka cestovného ruchu v Žilinskom kraji je rozmanitá a medzi turistami obľúbená. Novinky čakajú na návštevníkov aj tento rok.
viac
07.02.2020
Bežkárska sezóna sa rozbieha
Kým minulý rok bola bežkárska sezóna v plnom prúde, tento rok sa pre nepriaznivé počasie rozbieha pomalšie. Župa aj napriek tomu upravuje úseky obľúbenej Beskydsko-Javorníckej bežeckej magistrály keď to počasie a podmienky umožňujú.
viac
23.01.2021
Beskydsko-Javornícka magistrála je pripravená na bežkovanie
Trať Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály strojovo upravili a je pripravená nasledujúci víkend. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martiny Remencovej je upravená celá trasa magistrály Husárik - Semeteš - Melocík - Kasárne - Stratenec.
viac
06.10.2021
Beskydsko-javornícka lyžiarska bežecká magistrála dostane nový stimul
Žilinský samosprávny kraj a Občianske združenie Husárik uzavreli Memorandum o spolupráci, na základe ktorého bude správa a údržba Beskydsko-javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály (BJLBM) efektívnejšia a dôkladnejšia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %