Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
29.05.2021 01:50

Prieskum:Štvrtina respondentov si myslí, že sa nevrátime k životu pred pandémiou


Ilustračná snímka, zdroj: ECHAlliance


Takmer polovica očakáva návrat k životu, ako sme ho poznali pred koronakrízou, do dvoch rokov. Vyplýva to z najnovších výsledkov kontinuálneho prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorý realizovali v máji 2021.


"Odpoveď 'život už nikdy nebude taký, ako predtým' si častejšie vyberali ženy, ľudia, ktorí nie sú spokojní so svojím životom, a respondenti, ktorí opisujú svoj zdravotný stav ako zlý," spresnili v prieskume. Dodali, že túto možnosť si častejšie vyberali aj starší ľudia a respondenti nespokojní s postupom vlády pri zvládaní epidémie nového koronavírusu.       

Od návštevy kina alebo cesty na dovolenku lietadlom odrádza strach pred nákazou menej ľudí ako pred rokom v máji. Z prieskumu vyplýva, že kým v máji 2020 by od letu na dovolenku lietadlom kamaráta úplne alebo skôr odrádzali takmer dve tretiny z opýtaných, v máji 2021 by to bolo už len 37,4 percenta opýtaných. Podobný posun nastal pri otázke, či odporučiť kamarátovi návštevu kina.

"Nie je prekvapujúce, že sa respondenti po 14 mesiacoch pandémie a dlhých mesiacoch zimného lockdownu k návratu do normálneho života v podobe návštevy kina či cesty lietadlom ponáhľajú rýchlejšie ako pred rokom na konci prvej skúsenosti s protipandemickými obmedzeniami," zdôraznil Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).       

Menej opatrné odporúčania kamarátom dávajú respondenti, ktorí sa koronavírusu obávajú menej, a ľudia, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať. "Naopak, zaočkovaní respondenti sú opatrnejší. Cestu lietadlom či návštevu kina odporúčajú častejšie aj respondenti, ktorí sú nespokojní s postupom vlády pri zvládaní koronavírusu a voliči strán ĽSNS a Republika," spresnili.       

Prieskum iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Jeho najnovšiu časť realizovali od 14. do 20. mája na vzorke 1000 ľudí. Výsledky sú reprezentatívne pre online populáciu Slovenska.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2020
ŠPÚ pripravuje odporúčanie, na aký vzdelávací obsah by sa školy mali zamerať
Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) a rezort školstva po Veľkej noci zverejnia, na ktoré vzdelávacie oblasti a obsah by sa mali školy podľa ročníkov prioritne zamerať a aká by mala byť priemerná, respektíve maximálna týždenná hodinová záťaž žiakov na jednotlivých stupňoch vzdelávania.
viac
02.02.2021
Viac ako 20 mimovládok žiada uprednostniť školy pri uvoľňovaní opatrení
Pri uvoľňovaní opatrení musia mať školy jednoznačnú prednosť a prípadné ich ďalšie uzavretie musí byť len ako posledná možnosť.
viac
09.02.2021
Miera obáv z pandémie stúpa, homeoffice využíva menej ľudí
Pocit ohrozenia novým koronavírusom sa blíži k maximám zo začiatku pandémie. Počet ľudí, ktorí úplne obmedzili svoje kontakty, je o štvrtinu vyšší ako v čase jesenného celoplošného testovania.
viac
12.02.2021
Ružinov od pondelka otvorí prvý stupeň na ôsmich základných školách
Bratislavský Ružinov otvára od pondelka (15. 2.) prvý stupeň na ôsmich z deviatich základných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Rozhodnutím hygienikov zostáva zatvorená Základná škola (ZŠ) Medzilaborecká.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %