Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.11.2018 04:05

Prieskum zmapuje dobrovoľníctvo v samosprávach


Ilustračná snímka, zdroj: istocphoto


Združenie miest a obcí Slovenska spúšťa ďalší prieskum. Tentokrát sa sústredí na dobrovoľníctvo v samospráve.


Dobrovoľníctvo predstavuje pomerne širokú oblasť formálnych a neformálnych aktivít a iniciatív, ktoré prinášajú komunitám, angažovaným jednotlivcom aj rôznym občianskym skupinám priestor na sebarealizáciu a skvalitňovanie služieb vo viacerých oblastiach a v prospech spoločnosti a životnému okoliu.

Mestá a obce môžu ponúknuť podmienky na podporu a rozvoj dobrovoľníctva a tým vytvárajú permanentný dialóg s aktívnou účasťou svojich obyvateľov a posilňujú spolupatričnosť komunít. Cieľom prieskumu je preto poznanie súčasnej situácie, podmienok a vzťahu samospráv k rozvoju dobrovoľníctva vo svojom prostredí.

V poradí štvrtý prieskum Združenia miest a obcí Slovenska realizovaný v tomto roku, zmapuje názory štatutárnych predstaviteľov miestnej územnej samosprávy k pojmu dobrovoľníctvo a sústredí sa tiež na informačné zdroje o možnostiach a výhodách dobrovoľníctva v mestách a obciach. Vďaka prieskumu získame vstupné informácie k tomu, aké dobrovoľnícke aktivity samosprávy podporujú, ale aj to, v ktorých oblastiach absentujú.

Výsledky prieskumu poslúžia Združeniu miest a obcí Slovenska pri formulovaní krokov na konkrétnu podporu rozširovania dobrovoľníckych aktivít v prostredí samosprávy, vrátane formulovania metodickej pomoci, ktorá sa ukazuje ako súčasná slabá stránka na ďalší rozvoj dobrovoľníckej činnosti.

Prieskum je realizovaný od 27. novembra 2018 a potrvá do konca tohto roka na reprezentatívnej vzorke cca 487 samospráv. Jeho výsledky budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu Združenia miest a obcí Slovenska s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2020
Papierová agenda je v útlme
Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo ďalší prieskum, ktorý ukazuje, že spracovanie agendy iba v papierovej podobe sa postupne dostáva do útlmu a je nahradené viacerými elektronickými spôsobmi.
viac
13.10.2020
ZMOS skúma postoje samospráv k internetu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v prieskumoch.
viac
22.12.2020
ZMOS vie koľko samospráv pri komunikácii využíva sociálne siete
Združenie miest a obcí Slovenska vďaka nedávnemu prieskumu vie, koľko samospráv využíva na komunikáciu sociálne siete. Postoje samospráv naznačujú trendy v ich ďalšej komunikácii.
viac
08.03.2021
Podľa starostov a primátorov by taxíky nemuseli mať rovnaký výzor
Združenie miest a obcí Slovenska iba pred nedávnom ukončilo prieskum, v ktorom sa okrem iného venovalo problematike taxislužieb. Pripravuje sa tam na agendu mobility, ktorou sa budú musieť venovať členské štáty Európskej únie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %