Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.12.2020 12:30

Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody


Ilustračná snímka: (tasr).


Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.


„Zaujímavosťou okresu Snina je, že sa tam nachádza priehrada Starina, ktorá zásobuje vodou dva kraje – Prešovský a Košický. Paradoxom je ale to, že obce nad ňou nemajú vodovod ani kanalizáciu. Kvalita života je aj v tomto prípade výrazným spôsobom znížená. V rámci iniciatívy Catching-up regions sme sa rozhodli, že práve v tejto oblasti sa budeme aktivizovať. Prvé vrty nám ukázali, že v obciach Uličské Krivé, Zboj a Nová Sedlica môžu mať v krátkej dobe vodu. V rámci hydrogeologického prieskumu bola zaznamenaná v slušnej výdatnosti,” uviedol Majerský.

Na spomenutý účel bolo investovaných 40 000 eur. „Ďalšie finančné prostriedky pri samotnej výstavbe by boli z výzvy Catching-up regions a samotnej ministerskej výzvy. Myslím si, že tomuto regiónu najviac pomôže, ak sa tam vráti život aj v podobe turistov, keďže vieme, že je to samotný koniec Prešovského samosprávneho kraja, hranica Poľska a Ukrajiny, a je tam vynikajúci priestor na rozvoj cestovného ruchu,” skonštatoval Majerský.

PKS podľa jeho hovorkyne Daše Jeleňovej paralelne s realizáciou prieskumných vrtov pripravuje verejnú súťaž na výber zhotoviteľa projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie pre Zbojskú dolinu.

Realizácia vodovodov a kanalizácií je naplánovaná do konca roku 2023. Žiadateľmi o nenávratný finančný príspevok budú samotné obce. Predpokladaný investičný náklad pre 28 obcí okresu Snina predstavuje približne 35 miliónov eur bez DPH. Zásobovanie pitnou vodou sa týka 24 obcí s počtom 5007 obyvateľov a odkanalizovanie 28 obcí s počtom 6825 obyvateľov.

Aktivita je súčasťou iniciatívy Catching-up regions pre dobiehajúce regióny, ktorú podporuje Svetová banka. Doteraz PSK na štúdiu uskutočniteľnosti vynaložil nenávratnú finančnú dotáciu vo výške 130 000 eur z úradu vlády a z rozpočtu PSK ďalších 16 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2019
PSK pomôže pri riešení problému s vodou a kanalizáciou v okrese Snina
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pracuje na rozšírení vodovodnej a kanalizačnej siete v okrese Snina. Aktuálne na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti plánuje krajská samospráva v tohtoročnom rozpočte vyčleniť 260-tis.eur.
viac
23.09.2020
Stúpla spotreba pitnej vody, aj produkcia odpadových vôd
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví informuje, že minulý rok sme spotrebovali o 0,5 % pitnej vody viac ako v roku 2018. Produkcia odpadových vôd tým, medziročne vzrástla o 0,4 %.
viac
24.09.2021
PSK podpísal memorandum s obcami v okrese Snina
Memorandum o vzájomnej spolupráci podpísali 22. septembra predseda PSK a zástupcovia 21 obcí v okrese Snina. Hlavným cieľom je spolupráca všetkých partnerov na zabezpečení vody a kanalizácie pre tento región.
viac
09.02.2022
PSK požiada o NFP na vodu a kanalizáciu pre okres Snina
Na februárovom zastupiteľstve sa poslanci PSK zaoberali aj žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výzve IROP pre zabezpečenie základnej infraštruktúry pre obce v okrese Snina. Zároveň schválili 5-percentné spolufinancovanie projektu, ktoré má byť v max. výške 78-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %