Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.03.2024 05:10

Prievidza chce regulovať hazard


Ilustračná snímka Teraz.sk


Do avizovaného májového mestského zastupiteľstva má prievidzská radnica predložiť všeobecne záväzné nariadenie, ktoré by malo viesť k zákazu hazardu na území mesta.


„Je dôležité si uvedomiť, že závislosť na hazardných hrách je závažným problémom, ktorý ovplyvňuje nielen jednotlivca, ale aj jeho rodinu, priateľov a širšiu komunitu. Pre mnohých ľudí sa hazardné hry stávajú vášňou, ktorá ich núti investovať viac a viac peňazí do hrania. To môže viesť k dlhovým problémom, stratám majetku, finančnej kríze až ku kriminálnemu správaniu. Vnímame, že sa v meste vznikajú nové prevádzky prevádzkujúce hazardné hry, uvádza primátorka Macháčková.

Licencie na prevádzkovanie hazardných hier udeľuje výhradne Úrad pre reguláciu hazardných hier pre celé územie Slovenskej republiky, preto mesto nemá priamu informáciu, komu bola licencia vydaná a na aké obdobie. 

Obce podľa zákona o hazardných hrách vydávajú vyjadrenia k umiestneniu  hazardných hier s adresou prevádzky, ktoré platia počas celej dĺžky licencie  a  ktoré musí žiadateľ o licenciu  predložiť  Úradu pre reguláciu hazardných hier. Ďalej obce spravujú „paušálne“ odvody  z  prevádzkovania týchto hier, ktoré sa na účet mesta odvádzajú k 30.4. a k 31.12. v príslušnom roku a mesačné odvody. 

„Spoločne s odbornými pracovníkmi analyzujeme možnosti obmedzenia hazardu na území mesta Prievidza. Jednotlivé samosprávy majú regulovaný hazard rôzne. Od definovaných vzdialeností, kde by sa herne a kasína nemali nachádzať, napríklad školy, školské a sociálne zariadenia, prípadne konkrétne dni a sviatky, kedy majú byť prevádzky herní a kasín zatvorené, až po úplný zákaz hazardu. Nájsť vhodnú úpravu si vyžaduje dôkladnú analýzu,“ dodáva primátorka mesta.

Tento krok neznamená okamžité zatvorenie všetkých herní a kasín, nakoľko v zmysle zákona o hazardných hrách sa toto nariadenie nevzťahuje na prevádzkovateľov, ktorým bola udelená licencia pred nadobudnutím účinnosti tohto nariadenia do skončenia platnosti danej individuálnej licencie. Platnosť týchto licencií v meste Prievidza sa vo väčšine prípadov pohybuje v termíne do konca roka 2025 – 2027.

„Samozrejme si uvedomujeme aj možný výpadok v príjmoch rozpočtu mesta, ktoré reguláciu hazardu v našom meste prinesie. No z dôvodu čoraz viac šíriacej sa siete online hazardu, chceme aspoň eliminovať miesta podporujúce vznik patologického hráčstva,“ uzatvára primátorka Macháčková.

Úplne znenie všeobecne záväzného nariadenia bude predmetom rokovania a pripomienkovania Komisií Mestského zastupiteľstva, ktoré zasadajú od 4. apríla 2024.

Autor: (Zdroj: Infolist mesta Prievidza)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2021
V sobotu si v 30 obciach volia starostu či poslancov
Dnes si v 30 obciach volia starostu či poslancov. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
viac
24.01.2023
Prešov potrebuje v rozpočte na energie viac o 1,1 milióna eur
Mesto Prešov potrebuje v tohtoročnom rozpočte na energie viac ako 1,1 milióna eur. Ako uviedla hovorkyňa mesta Terézia Rácová, aktuálne prebieha príprava rozpočtu, v rámci ktorej mesto rieši zvýšenie výdavkov.
viac
17.08.2023
Chodníková novela znamená pre mesto zvýšenie finančných nákladov
Mesto Topoľčany sa priebežne pripravuje na zmeny vyplývajúce z tzv. chodníkovej novely, ktorá začne platiť od 1. októbra. Legislatívnou zmenou, pokiaľ by radnica neprijala žiadne opatrenia, by mesto prišlo o vyše 150 parkovacích miest, skonštatovala hovorkyňa mesta Lenka Savarová.
viac
04.01.2024
Dotácie z rozpočtu mesta Prievidza cez e-grant
Prievidzská samospráva spustila elektronický systém podávania dotácií. Celý proces tak prebieha elektronicky, je prehľadný, jednoduchý a ľahko vyhodnotiteľný. Celkovo budú odborní hodnotitelia jednotlivých grantových programov prerozdeľovať viac ako 91 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %