Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
08.10.2022 02:35

Prievidza na štvrtom mieste v hodnotení transparentnosti


Graf transparentnosti mesta Prievidza


Mesto Prievidza je opäť v otvorenosti verejnej kontrole medzi najlepšími na Slovensku. V pravidelnom hodnotení transparentnosti miest, ktoré už od roku 2010 zverejňuje Transparency International Slovensko, je Prievidza na 4. mieste zo 100 hodnotených.


V celkovom hodnotení sa naše mesto v miere otvorenosti verejnej kontrole zlepšilo, zo 72 % na 83 %. Patríme tak medzi päť miest na Slovensku, ktoré získali najvyšší rating A+.

„Od posledného hodnotenia v roku 2018 sme napríklad zaviedli živé vysielania zo zasadnutí mestského zastupiteľstva na internete a verejné rokovania komisií mestského zastupiteľstva aj mestskej rady. Vďaka tomu sme sa výrazne zlepšili v oblasti, ktorá hodnotí účasť verejnosti na rozhodovaní, z hodnotenia 63 % na 90 %. Vo všetkých hodnotených oblastiach sme dosiahli nadpriemerné výsledky,“ hovorí Katarína Macháčková, primátorka mesta Prievidza. „Transparentnosť bola a aj bude našou prioritou. Samozrejme, plánujeme pokračovať ďalej, a zlepšovať sa v tých oblastiach, v ktorých máme priestor na zavádzanie nových opatrení a zvyšovanie priestoru pre verejnú kontrolu,“ dodáva.

Prievidzi sa podarilo v hodnotení zlepšiť až v siedmich oblastiach z desiatich hodnotených: Prístup k informáciám, Účasť verejnosti na rozhodovaní, Predaj a prenájom majetku, Dotácie a granty, Byty a zariadenia sociálnych služieb, Etika a konflikt záujmov, Územné plánovanie a stavebný úrad a Obecné podniky a organizácie.

Mesto Prievidza od roku 2010 realizovalo projekt Audit a príprava vybraných protikorupčných opatrení. Jeho hlavným cieľom bolo zistiť stav riešenia politík v citlivých oblastiach a pripraviť protikorupčné opatrenia pre vybrané oblasti činnosti mesta Prievidza. V záverečnej fáze projektu organizácia Transparency International Slovensko asistovala mestu pri implementácii opatrení do praxe. Opatrenia sa realizujú napríklad dopĺňaním a vydávaním nových interných smerníc, vydávaním nových všeobecne záväzných nariadení, alebo zverejňovaním nových informácií na webovej stránke.

Podrobnosti hodnotenia nájdete TU.

Autor: Alojz Vlčko


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
Primátor mesta Ján Ragan si cení prvenstvo v rebríčku transparentnosti
Primátor Vranova nad Topľou si cení, že samospráva bola vyhodnotená ako najtransparentnejšia. Vyplýva to z tohtoročného rebríčka transparentnosti 100 najväčších miest na Slovensku, ktorý vo štvrtok (24. 11.) predstavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).
viac
22.10.2018
V hodnotení transparentnosti dosiahlo mesto Poprad najlepší výsledok v histórii
V najnovšom hodnotení transparentnosti miest dosiahol Poprad najlepší výsledok v histórii. Tamojšia samospráva za tento rok získala 65 percentuálnych bodov, čo je v porovnaní s rokom 2016 nárast o 14 percent.
viac
02.12.2020
Prievidza medzi najlepšími v hodnotení zadávania verejných súťaží
Mesto Prievidza skončilo na druhom mieste v hodnotení zadávania zákaziek vo verejnom obstarávaní v kategórii menšie slovenské mestá. Odborníci vyzdvihli dobrú prípravu podkladov súťaží či konzistentnosť konania. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
17.05.2022
Najotvorenejším VÚC je trenčiansky, najhoršie v rebríčku obstál nitriansky
Najtransparentnejším samosprávnym krajom je opätovne Trenčiansky kraj, naopak, najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Nitriansky samosprávny kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %