Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
11.07.2017 01:06

Prievidza spustila turistického sprievodcu v podobe mobilnej aplikácie


Ilustračná snímka: (red).


V rámci začínajúcej sa letnej turistickej sezóny pripravilo mesto Prievidza pre svojich návštevníkov a obyvateľov nový produkt cestovného ruchu s využitím moderných technológií – turistického sprievodcu vo forme mobilnej aplikácie.


Súčasťou aplikácie sú mapy a GPS navigácie, ktoré lokalizujú miesto pohybu používateľa a zároveň ho navedú na miesto jeho záujmu, ale aj informácie, ktoré môže používateľ získať prostredníctvom QR kódov.

Základom pre tvorbu aplikácie sa stal obľúbený projekt Zlatá prievidzská cesta, popisujúci v dvoch okruhoch 45 záujmových bodov z histórie Prievidze. Výhodou pre návštevníka je v tomto prípade možnosť výberu jednotlivých zastavení, návštevník si nemusí jednotlivé zastavenia prehliadať systematicky so sprievodcom, ale môže si jednotlivé body záujmu vytipovať a navštíviť v počte a v poradí, ktoré sám uzná za vhodné, pričom súčasťou všetkých bodov záujmu sú krátke informatívne texty a fotografie. Výrazným bonusom, ktorý aplikácia ponúka, je hlasový sprievodca, teda každé zastavenie v rámci Zlatej prievidzskej cesty je opatrené audio nahrávkou, ktorú si návštevník v prípade záujmu o túto službu jednoduchým kliknutím v aplikácii zvolí.

Projekt Zlatá prievidzská cesta zostáva pre skupiny turistov a návštevníkov Prievidze aktuálny aj v pôvodnej podobe, v rámci ktorej si návštevníci môžu v Turisticko-informačnej kancelárii mesta objednať prehliadku mesta so sprievodcom v historickom meštianskom kostýme. „Predpokladáme však, že táto nová interaktívna forma zaujme aj ďalších návštevníkov, predovšetkým tých, ktorí uprednostňujú individuálny plán prehliadky historických objektov mesta a „rozumejú“ si aj s modernými technológiami,“ vysvetľuje vedúca referátu obchodu a cestovného ruchu MsÚ Prievidza Ivona Vojtášová.

Okrem projektu Zlatá prievidzská cesta obsahuje aplikácia v rámci kompletného menu ďalších takmer 30 bodov záujmu z oblasti zaujímavostí mesta Prievidza a okolia s uvedením telefonických kontaktov a možnosťou jednodotykového telefonovania, e-mailu, webových sídiel či otváracích hodín jednotlivých atraktivít, akými sú športoviská a športové areály, kultúrne zariadenia, kúpaliská, ubytovacie a stravovacie zariadenia a pod.

Mobilnú aplikáciu si môžu používatelia už v týchto dňoch bezplatne stiahnuť do svojich mobilných zariadení prostredníctvom internetovej služby Obchod Play, v prípade zariadení iOS (iPady a iPhone) prostredníctvom služby App Store. Názov aplikácie je Turistický sprievodca mesto Prievidza. Výhodou aplikácie je jej fungovanie v off-line režime, teda po jej stiahnutí ju možno používať bez internetového pripojenia. Aplikácia v súčasnosti ponúka všetky texty v slovenskom a anglickom jazyku, do budúcnosti je možné aktualizovať ju aj v iných jazykových mutáciách.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
19.10.2020
SAV predstavila aplikáciu, ktorá umožní virtuálnu prehliadku artefaktov
Územie Slovenska patrí k oblastiam s vysokým výskytom archeologických nálezísk. Mnohé z nich sú ohrozované stavebnou činnosťou a aj po realizácii výskumov sú ich výsledky často nedostupné širokej verejnosti.
viac
28.01.2022
Aktuality z mesta sa obyvatelia dozvedia i v aplikácii
Samospráva Bánoviec nad Bebravou rozšírila možnosti komunikácie s obyvateľmi o novú mobilnú aplikáciu. Bánovčania sa prostredníctvom nej dozvedia aktuality či sa zapoja do lokálnej inzercie. Informovala o tom bánovská radnica.
viac
20.04.2022
Mesto aktualizovalo mobilnú aplikáciu pre turistov
Mesto Prievidza na jar aktualizovalo mobilného turistického sprievodcu. Novinky v aplikácii pre mobilné telefóny a tablety pozostávajú predovšetkým v doplnení nových informácií o atrakciách a zaujímavostiach v meste i jeho okolí. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %