Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
31.10.2023 10:00

Prievidza uvažuje o zvýšení daní, dôvodom sú zásahy štátu


Ilustračná snímka (archív red.)


Mesto Prievidza uvažuje o zvýšení dane z nehnuteľnosti a poplatku za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu. Opatrením, ktoré súvisí s prípravou rozpočtu na rok 2024, reaguje na výpadky príjmov v nadväznosti na zásahy štátu do hospodárenia samospráv.


Uviedla to v pondelok primátorka Katarína Macháčková. "Bohužiaľ, vplyvom zásahov štátu do hospodárenia samospráv sme sa dostali do situácie, keď opäť zvažujeme zvýšenie daní. Robíme to nie preto, že by sme chceli, ale musíme, ak chceme udržať vyrovnaný rozpočet mesta. Jednoducho nedokážeme inak sanovať výpadky z rozpočtu, ktoré nás postihli tento rok a roky predchádzajúce," uviedla Macháčková.         

Mesto podľa nej momentálne plánuje riešiť len otázku dane z nehnuteľnosti a poplatku za komunálny odpad. O akú sumu samospráva zvýši daň z nehnuteľnosti, Macháčková ešte nešpecifikovala, radnica podľa nej pripravila viacero alternatív.         

"Poplatky, ktoré súvisia so škôlkami, sme riešili v predchádzajúcom období. Zatiaľ o ich zvyšovaní neuvažujeme," dodala Macháčková.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2019
Mesto Martin zvýši v roku 2020 dane za nehnuteľnosti a ubytovanie
Mesto Martin zvýši v roku 2020 dane za nehnuteľnosti a dane za ubytovanie, ktorú okrem návštevníkov mesta platia aj obyvatelia s prechodným pobytom v ubytovniach.
viac
02.11.2019
Zástupcovia Združenia K8 sa zhodli na potrebe zvyšovania daní a poplatkov
O dosahoch legislatívnych zmien na samosprávy, ako aj o aktuálnych politických a ekonomických témach rokovali vo štvrtok 31. októbra 2019 v Prešove zástupcovia Združenia K8, ktoré tvoria primátori krajských miest.
viac
25.11.2019
Mesto Košice hľadá milióny eur pre rozpočet, zvýšiť sa majú miestne dane
Mesto Košice v týchto dňoch pripravuje svoj rozpočet na nasledujúci rok, ktorý bude musieť vziať do úvahy aj viaceré zmeny zákonov. Ich dosah na rozpočet bude predstavovať 18 miliónov eur.
viac
14.12.2022
MsZ schválilo rozpočet vo výške asi 120 miliónov eur, dane porastú
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici schválilo v utorok vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške takmer 120 miliónov eur. Samospráva musela pristúpiť k zvýšeniu miestnych daní a poplatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %