Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
16.04.2021 08:00

Prihláste svoj strom do ankety Strom roka 2021


Banner.


Anketa Strom roka už 19 rokov hľadá po celom Slovensku stromy s pozoruhodnými príbehmi, ktoré vyzdvihujú význam starých, vzácnych či ohrozených stromov a vzbudzujú záujem ľudí o životné prostredie. Tento rok môžete svojho obľúbenca do súťaže nominovať od 1. apríla.


„Jednotlivci, mestá, školy či organizácie majú aj v roku 2021 príležitosť prihlásiť do ankety stromy, ktoré poznajú, obdivujú a ktoré sú ich srdcu blízke. Výzva je otvorená do 30. apríla,“ približuje Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis, ktorá anketu organizuje.

Prihlasovanie nominantov prebieha elektronicky, prostredníctvom online formulára, alebo papierovo, zaslaním prihlášky na adresu nadácie. Všetky informácie sú zverejnené na webovej stránke, ako aj na sociálnych sieťach nadácie. Po uzávierke nominácií bude nasledovať výber odbornou porotou, ktorá spomedzi všetkých uchádzačov vyberie 12 finalistov tohtoročnej ankety. Na tradičné hlasovanie za stromy sa môžu fanúšikovia ankety tešiť od 1. júla.

„Strom je symbolom spolupatričnosti medzi ľuďmi a prírodou. Každý strom viaže uhlík, zadržiava vodu a je dôležitým prostredím pre ďalšie organizmy a tak vďaka stromom je krajina krajšia, pestrejšia aj odolnejšia voči zmenám klímy. Anketou Strom roka chceme upozorniť práve na tieto dôležité funkcie, ktoré stromy v krajine plnia,” dodáva Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis.

Anketu v roku 2021 podporili Nadácia Slovenskej sporiteľne, ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum, Záhradníctvo ABIES a Terrabike. Patrónom ankety je už desiaty rok známy spevák Peter Lipa.

Všetky informácie o tom, ako nominovať strom nájdete na https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka alebo na Facebooku.

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2020
Poznáme 12 finalistov ankety Strom roka 2020. Hlasovanie odštartovalo!
Aj v osemnástom ročníku súťaže stromov zabojuje o prestížny titul i odborné ošetrenie 12 finalistov z celého Slovenska. Patronát nad anketou drží už deväť rokov známy spevák, Peter Lipa.
viac
14.08.2020
Aj toto leto objavujte finalistov ankety Strom roka 2020
Už tretí rok vyhlasuje Nadácia Ekopolis sprievodnú fotografickú súťaž s názvom „Tour de Strom“ v rámci prestížnej celoslovenskej ankety Strom roka. Tá tento rok oslavuje už 18. rokov.
viac
31.08.2021
Už o týždeň odštartuje súťaž pre školy v ankete Strom roka
V týždni od 2. do 30. septembra sa môžu materské, základné i stredné školy zapojiť do súťaže 19. ročníka ankety Strom roka. Cieľom je motivovať žiakov i učiteľov, aby sa zaujímali o stromy vo svojom okolí a zároveň upriamiť ich pozornosť na životné prostredie.
viac
13.11.2021
Titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca
V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis rozhodlo až 22 613 hlasujúcich o finálnom rebríčku víťazov. Korunou a titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca, ktorý vo verejnom hlasovaní získal 4833 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %