Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.04.2021 04:00

Príležitosťou pre Slovensko je zelená ekonomika


Ilustračná snímka.


Podľa rezortu informatizácie, regionálneho rozvoja inovácií má Slovensko obrovský potenciál naplno rozbehnúť zelenú ekonomiku, ktorá ľuďom zabezpečí prosperitu a zdravé prostredie na život.


Rezort pri príležitostí Dňa Zeme vyzdvihol zelenú ekonomiku, ktorá je príležitosťou pre Slovensko a ktorú musí využiť.

Veľkou pomocou pre Slovensko budú v tomto smere financie z európskych zdrojov. MIRRI SR finišuje s prípravami Partnerskej dohody, na základe ktorej sa v období 2021 – 2027 bude rozdeľovať takmer 13 miliárd eur. Na podporu zelenej ekonomiky a zelených riešení má ísť z regionálneho fondu ERDF minimálne 30 % ako aj časť prostriedkov z Kohézneho fondu.

Podľa rezortu stoja pred nami náročné úlohy. Musíme sa vysporiadať s obrovskými environmentálnymi záťažami, ktoré Slovensko zdedilo z minulosti a už desiatky rokov majú negatívny dopad na životy státisícov ľudí v regiónoch. Bude tiež podporovať zvyšovanie energetickej efektívnosti budov, riešenia na prevenciu proti prírodným katastrofám, dôležitou kapitolou bude rozvoj ekologickej dopravy.

Rezort pripravuje systém podpory pre priemyselné regióny s cieľom radikálne znížiť produkciu emisií. Až 459 miliónov eur pôjde navyše z Fondu spravodlivej transformácie pre hornú Nitru, kde sa končí ťažba a spaľovanie hnedého uhlia, a ďalšie priemyselné regióny. Investovať budeme do ekologickej premeny miestnej ekonomiky, sanácií environmentálnych záťaží, udržania a rozvoja zamestnanosti.

MIRRI SR ďalej v rámci iniciatívy EÚ pre dobiehajúce regióny, tzv. Catching-Up Regions, podporuje projekty na ochranu životného prostredia v okrese Snina, ktoré pomôžu vytvoriť potenciál pre udržateľný turizmus v Poloninách.

Projekty pre kvalitnejšie životné prostredie a čistejšiu prírodu ministerstvo podporuje tiež v rámci Integrovaného regionálneho Operačného programu.

Dobrým príkladom je ešte stále aktuálna výzva na podporu verejnej zelene v mestách s celovou podporou až 17 miliónov eur. Ďalšie zelené mikroprojekty MIRRI SR financuje zo štátnej dotačnej schémy.

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2020
Deväť organizácií a obcí môže rozbehnúť veľké ekologické projekty
Deväť organizácií a obcí na Slovensku môže od budúceho roka rozbehnúť veľké ekologické projekty. Umožní im to finančná podpora v rámci grantového programu Envirogranty.
viac
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
18.06.2021
Navýšenie IROP z REACT-EU schválené Európskou komisiou
Európska komisia schválila prvú tranžu z 242 miliónov eur, o ktoré sa bude navyšovať Integrovaný regionálny európsky program z protikrízového balíka REACT-EU. Na Slovensko príde prvý balík vo výške 195 miliónov eur.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %